Dodaj komentar

Zahtjev za smjenom ministrice obrazovanja ŽZH

ljubuski.info

Zastupnik Hrvatske republikanske stranke Tomislav Bandić zatražio je smjenu ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Daniele Perić.

Već duži period vidljivo je kako se školstvo u ŽZH degradira na razne načine. Nažalost, namještanje natječaja postala je stalna praksa, a primjer u nastavku govori kako se nepotizam više i ne pokušava prekriti.

Sukladno upisu u sudski registar osnovna škola je ustanova te je prilikom izbora ravnatelja nužno primijeniti Zakon o ustanovama – Članak 40.

Članak 40. Zakona o ustanovama u Županiji Zapadnohercegovačkoj jasno određuje kako se prilikom raspisivanja natječaja za ravnatelja mora pozvati na Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Jednako kao kad se raspisuje natječaj za ravnatelja dječjih vrtića ili drugih ustanova čiji je osnivač Županija ili jedinica lokalne samouprave.

Natječaj u Osnovnoj školi Ivan Mažuranić Posušje za radno mjesto ravnatelja umjesto da bude raspisan sukladno Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, raspisuje se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Jasno je kako se izbjegava primijeniti Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, a primjenjuje se Zakon o odgoju i obrazovanju.

Razlog je jednostavan, Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima ima kriterije za imenovanja, dok Zakon o odgoju i obrazovanju ima isključivo uvjete.

Dakle, nije ispoštovana odgovarajuća zakonska procedura kako bi se izbjeglo primijeniti kriterije za imenovanje ravnatelja. Na natječaj su bila prijavljena dva kandidata koja su dostavila potrebnu dokumentaciju navedenu u natječaju.

Da su se kriteriji primijenili postavlja se pitanje bi li ishod natječaja bio isti, odnosno bi li predsjednik mladeži ŽZH-a vladajuće stranke bio imenovan na mjesto ravnatelja? U Obrazloženju se navodi imenovana osoba i koji se Zakon primijenio, međutim ne navode se kriteriji budući da isti ne postoje!

Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Člankom 5. jasno je definirano kako imenovana osoba ne smije biti na funkciji u stranci.

Međutim, valjda zakoni ne vrijede ako ste učlanjeni u Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH.

Bilo bi krajnje nekorektno izostaviti i Školski odbor OŠ Ivan Mažuranić koji, vidjevši da nepotističko – uhljebnički sustav ima problem, preuzima ulogu autokratskog vodstva, preuzetog iz bivših sistema, te donosi odluku o imenovanju ravnatelja bez suglasnosti Ministarstva.

Predsjednik školskog odbora ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar pokazuje svojevrsnu dosljednost titoističkom načinu upravljanja. Imenovati ravnatelja školske ustanove bez suglasnosti ministra može samo opisana osoba. Logično se zapitati zašto smo birali Skupštinu, Vladu, ministre kad imamo predsjednika Školskog odbora Ivana Lončara?

Predsjednik Skupštine, ako je istina kao što tvrdi da želi organiziran, pravedan i pošten sustav, po hitnoj proceduri treba sukladno Zahtjevu pokrenuti proces razrešenja dužnosti ministrice Perić budući da sudjeluje u klijentelističko-nepotističko-uhljebničkom sustavu.

Pogodovanjem Stipi Bešliću da dođe na mjesto ravnatelja učinjeno je niz zakonskih propusta, kao i ne smjenjivanjem Ivana Lončara s mjesta predsjednika Školskog odbora OŠ Ivana Mažuranića Posušje koji ne smiju proći nezapaženo.

Jedan od najvažnijih resora Vlade zaslužuje iskusnu, kvalitetnu, obrazovanu osobu iz sustava koja je spremna pošteno i odgovorno raditi taj posao. Naša djeca zaslužuju bolje od Ivana Lončara i Daniele Perić, stoji u priopćenju zastupnika u Skupštini ŽZH Tomislava Bandića (HRS).

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
4
5
3

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari