Dodaj komentar

U Ljubuškom održano predavanje o socijalnom poduzetništvu

ljubuski.info

Javna ustanova Centar za osobe s teškoćama u razvoju Grada Ljubuškog organizirala je danas predavanje na temu "Socijalno poduzetništvo - perspektive i mogućnosti" koje je održano u hotelu Bigeste u Ljubuškom.

O projektu socijalnog poduzetništva u svojim sredinama i okruženju govorili su:

  • Marija Kikaš - Ravnateljica JU Centar za osobe s teškoćama Grada Ljubuškog;
  • Matea Brekalo - Ravnateljica JU Edukacijsko rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik Čitluk;
  • Mario Karačić - Ravnatelj Doma za djecu ometenu u tjelesnom/psihičkom razvoju Marija -Naša nada Široki Brijeg;
  • Veronika Pinjuh - Ravnateljica Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Danas smo jako sretni i ponosni jer smo nakon devet mjeseci intenzivnog rada uspjeli okončati projekt razvoja socijalnog poduzetništva u našem okruženju, u našoj lokalnoj zajednici. Moram naglasiti da je Ljubuški jedan od gradova koji su bili uključeni u pilot projekt razvoja socijalnog poduzetništva, a cijelu ovu inicijativu pokrenule su dvije međunarodne organizacije - USAID i UNICEF. Koristim ovu priliku da im se zaista od srca zahvalim što su nam omogućili da krenemo upravo u ovaj model razvoja poduzetništva i na neki način da našim korisnicima damo jednu novu uslugu, damo jednu novu mogućnost da se oni u tom proizvodnom pogledu razviju i ojačaju svoje proizvodne kapacitete i pronađu svoje mjesto na tržištu rada, kazala je Marija Kikaš.

Matea Brekalo govorila je o tome kako se taj projekt realizira na području općine Čitluk.
Danas smo razgovarali o projektu - ja želim biti dio socijalnog poduzetništva kojeg smo implementirali u prošloj godini, financiranog od UNICEF-a i općine Čitluk. U sklopu ovog projekta smo pripremili jednu radionicu u sklopu naše ustanove Sveti Josip Radnik u kojoj su se osposobljavale osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Projekt je doista vrlo značajan za našu lokalnu zajednicu, jer se žitelji Brotnja, prvi put susreću s pojmom socijalnog poduzetništva. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti to održati u našoj općini i da će proizvodi naših korisnika biti prepoznati, a oni to rade sa srcem i sa puno ljubavi, kazala je Matea.

Mario Karačić, ravnatelj Doma za djecu ometenu u tjelesnom/psihičkom razvoju Marija -Naša nada Široki Brijeg je naglasio da se radi o projektu vrlo sličnom onom što oni rade već 11 godina.
Dom za djecu ometenu u tjelesnom/psihičkom razvoju Marija - Naša nada Široki Brijeg djeluje od 2004.godine i ova današnja tema - socijalno poduzetništvo je u stvari nešto što mi radimo već 11 godina. Naime, mi već 11 godina imamo radionicu za radnu terapiju za osobe mlađe odrasle dobi s poteškoćama u razvoju i tu redovno na dnevnoj bazi dolazi 13 djece. Svrha te radionice, među ostalim, je podrška mladim odraslim osobama, od trenutka kad one napune 18 godina. Na žalost, te osobe, nakon što napune 18 godina, nemaju puno izbora što i kako dalje u svome životu, tako da im mi od pokretanja te radionice pomažemo i to se pokazalo dosta uspješnim, istaknuo je Karačić.

Inače, današnje predavanje označava dovršetak projekta kojeg je Javna ustanova Centar za osobe s teškoćama Grada Ljubuškog provodila u suradnji s međunarodnim organizacijama UNICEF i USAID, riječ je o projektu poticanja socijalnog poduzetništva u sklopu kojeg je ova ustanova nabavila CNC laserski gravir pomoću kojeg korisnici Centra izrađuju proizvode različite namjene. Sam projekt je trajao devet mjeseci, a na predavanju su posjetitelji imali priliku čuti koliko je poticanje socijalnog poduzetništva pomoglo korisnicima centra, te koje blagodati ono donosi široj zajednici u kreiranju socijalno osviještenog i korektnog društva.

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
5
4
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari