Dodaj komentar

Banke u BiH postavljaju nove rekorde u prihodima

ljubuski.info

Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje osobne rekorde u prihodima i zaradi.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi - UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 milijuna KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da zarada jedne banke pređe iznos od 100 milijuna KM.

Poređenja radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 milijuna KM. Sve banke zajedno registrirane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363,4 milijuna KM. Ovo je za oko 70 milijuna KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 milijuna KM.

Ukupni prihodi banaka u FBiH lani su bili oko milijardu i 189 milijuna KM pokazuju, preliminarni podaci. Ukupni rashodi bili su 887 milijuna KM. Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankrski sistem u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrirano je ukupno 13 banaka.

Inače, u svjetlu trenutnih događanja u svijetu kada je riječ o bankarskom sektoru, odnosno krize u nekim svjetskim bankama, treba reći da bankarski sistem u BiH nije ugrožen.

Kapital bankarskog sektora u BiH uglavnom čine depoziti domaćih građana i gospodarstva, a izloženost je stranom kapitalu veoma mala, pa razloga za paniku nema.

biznisinfo.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
5
2
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari