Dodaj komentar

U prometnim nesrećama u BiH poginule 222 osobe

ljubuski.info

Na cestama u BiH tijekom prošle godine dogodila se ukupno 31.321 prometna nesreća od kojih je u 7.230 poginulo 222 osobe, podaci su entiteskih nadležnih ministarstava unutarnjih poslova.

Tijekom prošle godine u prometnim nesrećama u Federaciji BiH (FBiH) poginulo je 116 osoba, što je manje za 34 poginule osobe u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 52,25 posto od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama u BiH.

U Brčko distriktu protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Srpskoj iznosio 100 i u odnosu na 2021. godinu smanjen za jednu poginulu osobu, a predstavlja 45,05 posto od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama u BiH.

Na području ZHŽ, prema podacima BIHAMK-a, bilo je 630 prometnih nesreća, od čega je 8 rezultiralo pogibjom, 281 s povrijeđenim osbama, od čega 23 teže, a 357 s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama u BiH lani su 1.554 osobe zadobile teže, a 8.704 osoba pretrpjele su lakše tjelesne ozljede, navodi BiHAMK u godišnjem izvješću.
Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području BiH dnevno tijekom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 prometnih nezgoda, od toga blizu 20 sa poginulim/ozlijeđenim osobama, navodi se u priopćenju.

Tijekom protekle 2022. godine registrirano je 1.083 nezgoda više u odnosu na 2021. godinu, što izraženo u procentima prikazuje povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 3,45 %. Broj prometnih nesreća sa poginulim/ozlijeđenim osobama je povećan za 299 prometnih nesreća ili 4,14 %. Kada su u pitanju prometne nesreće sa materijalnom štetom u protekloj godini registrirano je 784 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, odnosno 3,25 %.

Najveći broj prometnih nesreća zabilježen je na ulicama u naseljima, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na auto-cestama. Od ukupnog broja prometnih nesreća na cestama u BiH prošle godine registrirana je 24.091 sa materijalnom štetom.
Veliki broj prometnih nesreća rezultat je nepoštovanja prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa prometne kulture i većeg broja sudionika u prometu.

U izvješću BiHAMK-a se dodaje kako su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama jedan od najčešćih uzročnika izazivanja prometnih nesreća, kao i vožnja pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

Gledajući statistike po županijama, najveći broj prometnih nesreća zabilježen je u Sarajevskoj županiji (8326), potom u Tuzlanskoj županiji (2918), Zeničko - dobojskoj županiji (2601), Unsko - sanskoj županiji (2243), Hercegovačko - neretvanskoj županiji (1740), Srednjobosanskoj županiji (1720), dok u ostalim županijama brojka varira od 100 do 700 prometnih nesreća.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
9
2
4

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari