Dodaj komentar

Mali dioničari Aluminija optužuju Vladu FBiH i Kabirija za nezakonitosti

ljubuski.info

Gajimo osnovanu sumnju, a to itekako vjerujemo, a na temelju nepotvrđenih informacija do kojih smo došli, da se Vlada F BiH nije svjesno i namjerno pojavila na današnjoj Skupštini, čime je prolongirano imenovanje novog saziva N.O., navodi se u priopćenju Udruge malih dioničara Aluminija d.d. koje su jučer uputili povodom neodržavanja izvanredne Skupštine Društva Aluminij d.d.

Bolje naknade za članove NO

Zbog nedolaska Vlade FBiH na predmetnu Skupštinu, nije postignut kvorum za održavanjem Skupštine.

Uslijed isteka četverogodišnjeg mandata 7 članova Nadzornog odbora Aluminija d.d., gdje im je redoviti mandat istekao 11.01.2023. g, na današnji datum tj. 30.01.2023. g u 12:00 sati zakazana je izvanredna Skupština društva Aluminij d.d., sa sljedećim točkama dnevnog reda:

  • Donošenje Odluke o razriješenu 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d. uslijed isteka mandata
  • Donošenje odluke o izboru i imenovanju 7 (sedam) članova Nadzornog odbora Aluminija d.d.
  • Donošenje Odluke o utvrđivanju mjesečne naknade za rad članova N.O. Aluminija d.d. (...ovaj prijedlog se odnosi na zahtjev za povećanje postojeće naknade članovima N.O.

Valjda su se kod kreiranja ovog zahtjeva vodili činjenicom pojave inflacije i povećanja troškova života - a nije im bitna činjenica da su u prethodnom četverogodišnjem mandatu uveli Aluminij d.d. u gubitke od cca 148 mil KM, te su predvoditelji najveće financijske afere i gospodarskog kriminala u povijesti koji se mjeri stotinama milijuna KM), navode u priopćenju.

Loš rad

Duboko su, kažu, iznenađeni činjenicom da se Skupština Aluminija d.d. nije održala, jer nije postojao kvorum, a uslijed ne pojavljivanja na Skupštini opunomoćenika tj predstavnika Vlade FBiH, koja pojedinačno zastupa najveći postotak glasova na Skupštini.
Na Skupštini su se pojavili opunomoćenik vlasnika iz Republike Hrvatske (RH drži 12% vlasničkog udjela u Aluminiju), te jedan pristojan broj malih dioničara. Ono što je poznato javnosti, a i nama Udruzi DIAL, na današnjoj Skupštini Vlada F BiH je trebala imenovati iste osobe ispred dioničkog kapitala Vlade FBiH, ponovno u N.O., na novi četverogodišnji mandat a to su: (prof dr Zdenko Klepić, Vedran Smiljanić, te Igor Planinić), navode u priopćenju.

Također u priopćenju navode, kako saznaju, da dvije od tri osobe ispred malih dioničara, a koje su obnašale dužnost u prethodnom sazivu N.O., ponovno su trebale biti imenovane: Samir Anić i Željko Damjanović.

Ne smijemo zanemariti činjenicu da bi ovo za prof Zdenka Klepića i Samira Anića bio treći mandat u Nadzornom odboru Aluminija d.d. - a gdje se njihov rad u posljednjih 7-8 godina može ocijeniti ostvarenjem gubitka Aluminija d.d. od preko 250 mil KM, nezakonito, nesavjesno poslovanje, gospodarski/financijski kriminal, sklapanje štetnih ugovora, ogroman gubitak/nestanak imovine Aluminija itd.. Također, gajimo osnovanu sumnju, a to itekako vjerujemo, a na temelju nepotvrđenih informacija do kojih smo došli, da se Vlada F BiH nije svjesno i namjerno pojavila na današnjoj Skupštini, čime je prolongirano imenovanje novog saziva N.O., uslijed činjenice da bi Vlada F BiH imenovanjem ponovno istih osoba u N.O. snosila pored postojeće i dodatnu odgovornost za takav čin. Naime navedene osobe prethodnog saziva N.O., pogotovo osobe imenovane ispred Vlade F BiH su svojim radom pokazali nevjerodostojnost kompromitiranost, mnoge odluke su im pogrešne, nezakonite, nesavjesne, svjesno zlouporabljuju svoje položaje, čime je nastala i nastaje ogromna šteta za Aluminij d.d., naveli su u priopćenju, ističući kako ovo još jedan pokazatelj uloge Vlade FBiH, a koja snosi najveću odgovornost za stanje u Aluminiju d.d., pa i gašenje samog Aluminija 2019.g, da se sakriva, boji, plaši, problem stavlja pod tepih.

Milijuni ne mogu pod tepih

Međutim pod tepih ne može stati stotine milijuna KM odgovornosti Vlade F BiH (Premijera i Resornog ministra), Nadzornog odbora, te direktora Aluminija d.d. Smatramo da današnje ne pojavljivanje Vlade F BiH jeste nesavjestan čin. Vlada F BiH se trebala pojaviti se na Skupštini, a prethodno uz izmjene i dopune dnevnog reda Skupštine odlučiti o sljedećem, a što je jedino ispravno, zakonito i pozitivno za Aluminij d.d.:

  • Da predlože i imenuju ispred Vlade F BiH POTPUNO NOVA tri kandidata za novi saziv N.O. na četverogodišnji mandat , (ne imena iz starog saziva), a koji će imati bar koliko toliko: znanje, dignitet, moral, stručnost, te odgovornost u svome radu.
  • Da ne glasuju za imena za novi saziv NO ispred malih dioničara - ako su prijedlozi ispred malih dioničara ponovno ista imena iz prethodnog saziva N.O.
  • Da donesu Odluku kojom se povlači suglasnost za daljnji najam pogona Aluminija d.d. (a sve završiti u roku najkasnije tri mjeseca), a uslijed nepoštivanja Ugovora od strane Najmoprimca, te činjenice da najam nije model financijskog restrukturiranja, a Aluminiju d.d. izaziva ogromne gubitke.

Vlada F BiH kao i N.O. svjesno i nezakonito podržavaju nezakonitu Odluku da se Aluminij konsolidira putom najamnina, a što je suprotno Odluci o financijskoj konsolidaciji. Najamnine nisu niti mogu biti pravni ni zakonski okvir kojim se može Aluminij konsolidirati, a svjedoci smo činjenice da je kroz 2 god i 10. mjeseci najma Aluminij d.d. akumulirao cca 48 mil KM novog gubitka dok je najmoprimac, ostvario desetine mil KM dobiti. Najmoprimac je uveden u Aluminij d.d. kao posrednik, a sve što "On" radi mogao je i Aluminij d.d. bez njega, te se vlastitim snagama operativno i financijski konsolidirati sukladno Zakonu i Odluci o financijskoj konsolidaciji. Činjenica je da najmoprimac prilikom ulaska u Aluminij d.d. nema nikakav dokazani kapital kojim bi se dokazao i predstavio kao strani investitor osim 5000 KM osnivačkog kapitala prilikom registracije firme u Mostaru, navode u priopćenju.

Imovina u Panami

Činjenica jeste, dodaju, da je bez suglasnosti Vlade i N.O., prenio vlasništvo te firme koja je najmoprimac imovine Aluminija d.d., u nezakonitu zonu tj državu Panamu.
Naša uvjerenja i procjene nisu optimistične kada je u pitanju budućnost Aluminija d.d., koji je praktički u cijelosti u rukama Najmoprimca, kojeg predstavlja izvjesni gosp Amir Kabiri - za kojeg jedino možemo potvrditi da itekako uspješno medijski spinuje cijelom političkom scenom u F BiH, kao i cjelokupnom javnošću, navedeno je u priopćenju.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
9
5
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari