Dodaj komentar

Fakulteti prazni, diplome nepriznate

ljubuski.info

Slovenija i Hrvatska od studenog prošle godine obustavile su postupke priznavanja diploma stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Samim tim dovedena je u pitanje kvaliteta u sustavu visokog obrazovanja naše zemlje, koja jedina u Europi nema zakonom propisan obavezni proces akreditacije studijskih programa na fakultetima i visokim školama.

U BiH trenutno djeluje 39 visokoobrazovnih institucija, no nekima od njih zbog nedostatka studenata prijeti gašenje.

Prvu godinu Odsjeka za Bosanski jezik i književnost na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru pohađaju tek dva studenta, Njemački jezik na istom fakultetu nije upisao niti jedan student. Iako je ukinuta upisna kvota za nacionalne predmete, interes studenata i dalje je jako slab.
Kada govorimo o nacionalnoj grupi predmeta donesena je odluka da nema ograničenja kada su u pitanju Odsjek za Bosanski jezik i književnost i Historija, bez obzira na broj upisanih studenata da će se nastava održavati. Na Bosanski smo upisali dva studenta, nažalost, kazao je Edim Šator, dekan FHN-a Univerziteta Džemal Bijedić.

Broj studenata manji

Tužna je to realnost koja je pogodila sve visokoobrazovne ustanove u zemlji. Broj studenata svake godine sve je manji, tako da dva ili tri studenta u učionici nisu iznenađenje.
Prvu godinu upisalo je nas 18, kad pogledamo drugu ili treću godinu gdje ima po 30 studenata, zaista malo, kazao je Mirhad Malanović, student prve godine fakulteta.

Razlozi su mnogobrojni. Stanje u zemlji kao i generalno odnos prema visokom obrazovanju na vrlo su niskom nivou, smatra dekan Građevinskog fakulteta Mili Selimović.
Sad je trend da studenti gledaju da studiraju u inostranstvu tako da taj period prilagodbe dok studiraju završe pa onda i ostaju tamo da žive, kazao je Selimović.

Kao i na "Univerzitetu Džemal Bijedić" ista situacija je i na Sveučilištu koji sve češće bilježi novoupisane studente iz Hrvatske.

15 posto studenata iz Hrvatske

Na mostarskom Sveučilištu na kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku čak 15 posto studenata čine studenti iz Hrvatske, koji su po akademsko zvanje došli u Mostar, a diploma će im biti priznata u EU.
Moramo se upitati zašto je to tako, je li to baš zbog kvaliteta. Neka svatko zaključi zbog čega je nekoliko hiljada građana Republike Hrvatske , zaposlenih građana došlo kod nas i upisalo fakultete, kazao je Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini.

Prije dva mjeseca Slovenija i Hrvatska obustavile su postupke priznavanja diploma stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Formalno-pravno je to učinila Slovenija, a kroz praktičnu proceduru odnosno izdavanje negativnih mišljenja i Hrvatska.
Ako se ne reagira na adekvatan način to bi moglo prerasti u prvorazredan, a možda i u međudržavni skandal. Ja se nadam se da će institucije u BiH, uz razumijevanje nadležnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji, uspjeti naći rješenje, kazao je Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina.

Rješenje - konzultacije svih aktera obrazovanja

Rješenje vidimo u tome da reagira Ministarstvo civilnih poslova koje bi trebalo sazvati konzultacije svih aktera procesa obrazovanja, od institucija za akreditiranje, licenciranje, do onih koji nadziru obrazovne vlasti, kazao je Mirko Pujić, predsjednik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta.

Za studente mostarskog Sveučilišta to ne bi trebalo predstavljati problem s obzirom na to da je ministar nauke i obrazovanja Vlade Hrvatske Radovan Fuchs najavio skoro akreditiranje Sveučilišta.
Diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru automatski će biti priznavane u Hrvatskoj i na teritoriju EU, kazao je Fuchs.

Druge visokoškolske ustanova u BiH će, ako nisu akreditirane od strane Hrvatske agencije za znanost i obrazovanje, prolaziti put verifikacije.

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
2
2
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari