Dodaj komentar

Isplata novčane pomoći braniteljima i umirovljenicima u FBiH

ljubuski.info

U idućih tjedan dana umirovljeni korisnici Federalnog Zavoda MIO kao i korisnici braniteljskih naknada dobit će novčanu pomoć u visini od 100 konvertibilnih maraka.

Riječ je o jednokratnoj naknadi za koju je novac osigurala Vlada Federacije BiH u svom proračunu. Kako navode iz Ministarstva za pitanja branitelja Federacije BiH, pripadnici braniteljskih kategorija novac će dobiti do 10. kolovoza. Pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dobit će oko 100.000 korisnika, navode iz ovoga ministarstva te dodaju kako za korisnike braniteljskih naknada isplata ide 5. kolovoza uz isplatu mirovina, dok će ostatak populacije novac dobiti 10. kolovoza uz isplatu invalidnina, naknade za priznanje i egzistencijalne naknade.

Jednokratnu naknadu neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade sa županijske razine, koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina, dok će oni koji primaju egzistencijalnu naknadu s federalne razine biti obuhvaćeni isplatom. U slučaju korisnika, koji pravo na obiteljsku invalidninu i mjesečni novčani dodatak na osnovi priznanja ili odlikovanja ostvaruju kao sukorisnici, iznos naknade dijeli se na jednake dijelove.

Kada je riječ o umirovljenicima, njih je u Federaciji BiH nešto više od 428.000, međutim, jednokratnu naknadu dobit će njih 363.430. Naime, prema Uredbi o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena Vlade Federacije, pravo na spomenuti iznos imaju korisnici mirovina Federalnog zavoda MIO s prebivalištem u BiH, a koji su zatečeni u isplati mirovine na dan isplate.

Kako su objasnili iz Federalnog Zavoda MIO, korisnici naknade za tjelesnu onesposobljenost kao i umirovljenici koji su u radnom odnosu prema Uredbi Vlade Federacije BiH nemaju pravo ostvariti naknadu u visini od 100 konvertibilnih maraka.

Kako je pri donošenju Uredbe objasnio ministar rada i socijalne skrbi FBiH Vesko Drljača, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM imaju i osobe s invaliditetom i civilne žrtve rata, a koje su po ovom statusu ostvarile pravo na naknadu za svibanj, a koja se isplaćuje ili sufinancira iz proračuna FBiH.

Pravo na pomoć na osnovi iste Uredbe imaju i osobe i obitelji koje su u skladu s federalnim i županijskim propisima primatelji stalne novčane i druge materijalne pomoći, zbog nesposobnosti za rad ili su u stanju socijalne potrebe i koji se kao takvi vode na evidenciji centara za socijalni rad ili nadležnih općinskih službi, međutim, oni će dobiti pakete osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 500 KM. Osobe koje su korisnici više prava jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju samo po jednoj osnovi.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
8
4
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari