Dodaj komentar

Tri prijave za korupciju u Domu zdravlja Ljubuški

ljubuski.info

Svjesni postojanja sustavne korupcije u našem društvu te znajući da je borba protiv korupcije jedan od glavnih uvjeta za ulazak u Europsku uniju (sadržana je u 14 prioriteta), prvi projekt ovakve vrste u Bosni i Hercegovini pokrenut je od strane mladih državnih službenika Ivana Mlinarevića, Dženisa Ćatića, Marijane Radić i Margarete Krešić, uz financijsku podršku Europske Unije i British Council-a u Bosni i Hercegovini, kao implementatora projekta.

Pilot projekt realiziran je u suradnji s Domom zdravlja Ljubuški, u razdoblju od 12.2 - 15.7.2022. godine. Tom prilikom su svi korisnici zdravstvenih usluga, putem SMS-a, imali mogućnost prijaviti koruptivne radnje, ocjene i komentiraju kvalitet pružene usluge uz napomenu da se radilo o anonimnom sustavu i da su njegovi korisnici bili zaštićeni od bilo kakvog progonstva i prijetnji.

U konačnici, cilj je bio "čuti glas" korisnika a samim time i dobiju povratne informacije koje će služiti kao podloga za daljnje preventivne korake.

Tijekom samog procesa implementacije javnost je, putem informativne kampanje, upoznata s radom i načinima prijave te ne iznenađuje rezultat izlazne ankete gdje je vidljiv napredak u informiranosti građana o mehanizmu koji će im omogućiti prijavu svih vidova nepravilnosti u radu medicinskog osoblja, ali isto tako i, istom metodom, pohvale rad savijesnih liječnika.

Više nego dvostruki broj anketiranih građana u izlaznoj u odnosu na ulaznu anketu, na upit "Jeste li upoznati s postojećim mehanizmima za prijavu korupcije", odgovorilo je sa "DA" (sa 24% u ulaznoj na 52% u izlaznoj anketi).

Također, zabilježen je i neznatan napredak i pri samoj prijavi korupcije, odnosno od 0 prijava u početku, do 3 prijave do kraja lipnja 2022.

Građanima je poslano ukupno 218 poruka kojim su potaknuti na prijavu mogućih koruptivnih radnji i drugih nepravilnosti.

Zahvaljujemo se građanima na suradnji i obavještavamo ih da će broj telefona 063/857-066, e-mail: sms [at] primam-mito.com i web stranica: https://primam.mito.com, i dalje biti u funkciji za prijavu korupcije.

Također, zahvaljujemo se dr. Ivanu Landeki i Upravi Doma zdravlja Ljubuški na bezrezervnoj podršci.

Vjerujemo da je ovaj projekt tek početak i da će biti pokretač promjena u Bosni Hercegovini.

Tim za implementaciju projekta
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
3
5
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari