Dodaj komentar

Hrvatski iseljenički kongres upozorava na iseljavanje Hrvata iz BiH

ljubuski.info

Na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu koji je započeo u četvrtak u Mostaru upozoreno je da iseljavanje Hrvata iz BiH ugrožava njihov identitet u toj zemlji, te je ukazano da je njihova razvojna i politička budućnost tijesno povezana s Republikom Hrvatskom.

Predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva Marin Sopta ukazao je na važnost zajedništva Hrvata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva koji čine jedinstveni nacionalni korpus. Pri tome je naglasio posebno iskušenja s kojima se suočavaju bosanskohercegovački Hrvati u borbi za očuvanje jednakopravnosti i identiteta u ovoj zemlji.

Tijekom trodnevnog programa Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa naziva "Izazovi i perspektive zajedništva" posebno će se ukazati na demografsko osipanje Hrvata iz BiH.

Kako su naveli organizatori kongresa, Hrvati iz Bosne i Hercegovine nisu višemilijunska zajednica zbog čega iseljavanje izravno ugrožava, kako njihovu demografsku stabilnost, tako i ključne sastavnice kulturnog i nacionalnog identiteta.

Cilj je kongresa upozoriti na važnost hrvatskog kulturnog prostora i baštine kao nužnih preduvjeta uspješnog održavanja identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihovih iseljeničkih zajednica, ističu organizatori.

Tanja Trošelj Miočević iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva istaknula je kako je njihov cilj povezivanje Hrvata, s posebnim naglaskom na važnost povezanosti s Hrvatima iz BiH.
Trudimo se ukazati na važnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer želimo poslati poruku stvaranja globalnog zajedništva i povezivati Hrvate na svim razinama, dodala je Trošelj Miočević.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa naveli su kako je razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima.

U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve.

Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Organizirali su ga brojne hrvatske udruge iz cijeloga svijeta od Argentine, SAD, Europe i Australije.

RTV HB
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
5
6
4

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari