Dodaj komentar

Obrazovanje u BiH skoro pred ponorom

ljubuski.info

Povodom 15. obljetnice stupanja na snagu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH u petak je u Mostaru održan okrugli stol na temu "Budućnost visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Procijenili smo da je ovo dobro vrijeme za podvući crtu i vidjeti kakve je rezultate sektor visokog obrazovanja postigao nakon prelaska na Bolonjski sustav i reforme visokog obrazovanja. Bojim se da prvi pokazatelji govore kako je visoko obrazovanje pred ključnim trenutkom, skoro pred ponorom, ako se ne promijeni smjer - rekao je glavni tajnik uDRUGE rektora privatnih sveučilišta/univerziteta Marko-Antonio Brkić.

Dotakao se i prioriteta koji su službeno i formalno postavljeni u dokumentu "Prioriteti razvoja visokog obrazovanja u BiH 2016-2026"
Ako se ne promijeni dinamika aktivnosti, odnos i prioriteti iz tog dokumenta te ako ti isti prioriteti ne budu žurno ispunjeni i nadograđeni preporukama naših kolega iz EU, nećemo dobro proći - smatra Brkić.

Istaknuo je kako prema svim svjetskim i regionalnim statstikama BiH najlošije stoji u sektoru visokog obrazovanja u cijeloj regiji.

Okvirni zakon prepoznaje četiri ključna subjekta koji su pokretači procesa sektora visokog obrazovanje: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata u visokom obrazovanju i Rektorski zbor BiH. Osim Centra, ostali subjekti nisu položili ispit i izvršili svoj zadatak - mišljenja Brkić.

Prema njegovim riječima, nadležnost za visoko obrazovanje je i na entitetu Republike Srpske i na županijama u Federaciji i, svi trebaju, od javnih i privatnih ustanova, preuzeti odgovornost za stanje u toj oblasti.

Rektor Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Mirko Puljić je izjavio kako je obrazovanje jedno od najprioritetnijih oblasti u koje se treba ulagati.
Mislili smo obaviti jednu dubinsku analizu i iz toga izvući neke pretpostavke i zaključke kako i kuda ići dalje, da bi poboljšali sustav obrazovanja u cjelini i to znanje stavili u funkciju razvoja i povećanja standarda naših građana - istaknuo je rektor Puljić.

Jedan od sudionika na okruglom stolu je bio i Milenko Kundačina, voditelj doktorskih studija na Sveučilištu "Hercegovina" koje, kako je kazao, stavlja naglasak na kvaliteti nastojeći ispuniti europske modele i zahtjeve.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
2
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari