Dodaj komentar

Veselko Koroman objavio novu knjigu pjesama "Bit ću negdje"

ljubuski.info

Novu zbirku pjesama Veselka Koromana "Bit ću negdje", u kojoj piše o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, objavio je zagrebački nakladnik Alfa.

Koroman je, kako navodi nakladnik, nezaobilazno ime suvremenoga hrvatskog pjesništva, prisutno u raznim antologijskim izborima i visoko vrednovano od strane književne kritike, koja često navodi njegovu vezanost za zavičajne korijene.

U njegovu pjesništvu iznimnu važnost ima tišina u stihu, odnosno činjenica da se jezična redukcija toliko približava šutnji da joj prijeti mogućnost da padne u semantičku bjelinu, ističe nakladnik.

Nastojanje da doživi i izrazi iracionalno, ocjenjuje nakladnik, daje njegovoj poeziji metafizičku dimenziju koja se posebno očituje u knjigama objavljenim u drugoj polovici 80-tih godina 20. stoljeća.

Koromana obilježava eliptični izraz koji često graniči s gnomičnošću, odražavajući utišanu radost postojanja, kadšto i s humornom intonacijom. Nakladnik napominje kako se pjesnik neprestano pita o smislu poezije u svijetu u kojem je sve trošno te dodaje kako ustrajava u njoj kao mogućnosti da oblikuje i iskaže vlastito iskustvo.

Nova zbirka pjesama "Bit ću negdje" dokazuje i svjedoči stalnost preokupacija "staroga" Koromana koji, pitajući se o sudbini čovjeka i njegovu položaju u kozmosu, te o položaju pjesnika u svijetu, postupno smiruje svoj pjev, prihvaćajući promjene materije i pronalazeći svojevrsnu prkosnu vedrinu.

Koromanova se pjesma pretvara u gnomu, paradoks ili vizualnu sugestiju, dok mu se zgusnuti sadržaji znaju pretvoriti u hermetičnost, dodaje nakladnik.

Hrvatski književnik Veselko Koroman rođen je u 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Povjesničar je književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Autor je više knjiga, među kojima i zbirke pjesama "Crne naranče", eseja i kritika "Pogled iz zrcala" te romana "Mihovil".

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
3
4
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari