Dodaj komentar

Što će se financirati od komunalne naknade u Ljubuškom?

ljubuski.info

Grad Ljubuški donio je novu odluku o komunalnoj naknadi.

Razlog zbog kojega se moralo ići u izradu i usvajanje novog dokumenta, koji regulira to područje, u tome je što je postojeća odluka dosad pretrpjela više izmjena i dopuna. Sadržaj i smisao nove odluke predstavljeni su kroz 13 osnovnih dijelova ili poglavlja.

Financijska sredstva koja se ostvare naplatom komunalne naknade namijenjena su za financiranje obavljanja šest vrlo važnih djelatnosti: održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, redovito održavanje lokalnih i nerazvrstanih cesta, održavanje i rekonstrukcija postojeće javne rasvjete i izgradnja nove, odvodnja atmosferskih voda i održavanje groblja. Osim toga mogu se koristiti i za sufinanciranje izgradnje objekata komunalne infrastrukture.

Odlukom se precizno utvrđuju obveznici plaćanja komunalne naknade, a to su vlasnici ili korisnici sljedećih nekretnina ili objekata: stambenog prostora, poslovnog i skladišnog prostora, garažnog prostora, građevinskog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, neizgrađenog građevinskog zemljišta, objekata tipa bazne stanice mobilne telefonije (BSMT), TK centrala, odašiljača i sličnih objekata, objekata linijskog tipa kao što su nadzemni i podzemni telekomunikacijski i elektrovodovi, fotonaponske elektrane i slični objekti, koji se nalaze ili prolaze preko područja Grada Ljubuškog.

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o stupnju opremljenosti građevinskog zemljišta, objektima i uređajima komunalne infrastrukture, lokaciji i namjeni nekretnine i instalacija koje se koriste. Za izračun komunalne naknade na temelju korisne površine stambenih ili poslovnih prostora, površine građevinskog zemljišta koje služi za obavljanje djelatnosti na području Grada Ljubuškog, utvrđeno je šest zona, koje se protežu od središnjeg gradskog dijela pa do rubnih dijelova, odnosno ostalih područja koja su obuhvaćena prostornim planom.

Određeni su koeficijenti zona: za prvu zonu koeficijent je 1,00, za drugu 0,80, za treću 0,70, za četvrtu 0,60, za petu 0,50 i za šestu zonu 0,40. Za bazne stanice mobilne telefonije, TK centrale, odašiljače, trafostanice, transformatorska postrojenja, nadzemne i podzemne elektro i telekomunikacijske vodove i slične objekte, koeficijent zone iznosi 0,50 i vrijedi za cijelo područje Grada Ljubuškog kao jedinstvene zone.

Drugi čimbenik pri izračunu visine komunalne naknade je koeficijent namjene. Za stambeni i garažni prostor, nadzemne i podzemne vodove, trafostanice, bazne stanice mobilne telefonije, TK centrale, odašiljače i fotonaponske elektrane koeficijent namjene je 1,00, za neizgrađeno građevinsko zemljište 0,05, za zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti 0,20.

Za poslovne prostore, proizvodne prostore i skladišne prostore koeficijent namjene je različit i ovisi o površini tih prostora. Komunalna naknada Mjesečni iznos komunalne naknade utvrđuje se množenjem vrijednosti boda (Vb), koeficijenta zone (Kz), koeficijenta namjene (Kn) i obračunskih jedinica izraženih u m2, km, km2, kVA i MW.

Vrijednost boda utvrđuje Gradsko vijeće Ljubuškog posebnom odlukom. Kontrolu naplate komunalne naknade vrši mjerodavna gradska služba, a ona se plaća najkasnije do desetog u idućem mjesecu za protekli mjesec.

Ivan Kaleb | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
1
2
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari