Dodaj komentar

Popunjavanje praznine po pitanju identiteta i baštine bh Hrvata

ljubuski.info

Promocija knjige "Hrvati Bosne i Hercegovine - naslijeđe i izazovi budućnosti" autora Mateja Škarice upriličena je u četvrtak u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Autor je istaknuo kako mu je ovo peta knjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost.
U posljednje vrijeme više sam se posvetio publicističkom radu. Sav taj arhivski materijal i što istražujem, terenski sam odlučio objaviti na jednom mjestu, kako bi se javnost mogla bolje upoznati s mojim pogledom i iskustvima. Svu tu kulturno-povijesnu baštinu, zemljopis, putopise i eseje sam odlučio ukoričiti u ovo i slična djela, rekao je Škarica.

Na pisanje ove knjige ga je potaklo to što ga je uvijek zanimala vojna povijest, od dječačkih dana kroz stručno obrazovanje, a odlučio se koncentrirati na Hrvate i BiH te objasniti kako su kulturno-povijesni događaji oblikovali jedan narod i jednu državu.

Naveo je i kako je djelo pripremao više godina.

Službeno je počelo 2015. godine, a i još od ranije na studiju novinarstva kroz neke seminarske radove. Bilo je zahtjevno napisati ovu knjigu, objediniti povijest, zemljopis, kulturno-povijesnu baštinu, pa i politiku i međunarodne odnose, zaključio je autor.

Na knjigu se kratko osvrnula i književnica Anita Martinac, objasnivši što ovu knjigu razlikuje od njoj sličnih.
Ovo je jedna vrlo interesantna knjiga, a autor je umekšanim rječnikom i književnim stilom približio mnoge teme iz društveno-političkog života, s osvrtom na povijesne činjenice. Govorio je o odjecima povijesti do današnjih dana, napravio je dobar spoj kroz vrijeme osvrnuvši se na neke od značajnijih događaja. Svidio mi se njegov stil, kako je ležerno prošao kroz ozbiljne teme, ustvrdila je Martinac.

Božo Skoko je u recenziji ove knjige istaknuo kako je knjiga originalno publicističko djelo, s elementima znanstvenog pristupa.
Knjiga popunjava prazninu po pitanju identiteta i baštine bosanskohercegovačkih Hrvata te je važan doprinos razumijevanju povijesti, ali i sadašnjosti Bosne i Hercegovine te uloge i doprinosa Hrvata u njoj. Utemeljena je na činjenicama i terenskom istraživanju, pisana je na iznimno pitak i zanimljiv način te može poslužiti kao literatura u nastavi, ali i kao atraktivno djelo za širu javnost, naveo je Skoko.

Uz autora, knjigu su predstavili Anita Martinac, fra Ante Marić te u ime nakladnika Ana Babić, direktorica Naklade Alfa.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
2
2
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari