Dodaj komentar

Tko će biti Čovićev žrtveni jarac?

ljubuski.info

Bliži se zakonski rok za raspisivanje parlamentarnih izbora u BiH i očekivanja su da će sljedeća dva tjedna biti presudna za objavu kandidatura za članove Predsjedništva BiH.

Iako je za mnoge ta pozicija više simbolična nego prevažna, ona redovito pred i nakon izbora donosi nova uzbuđenja i podiže političke tenzije. Uglavnom je to zbog višegodišnjeg prijepora između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka i čelnika oko izbornog zakona i izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima što u HDZ-u BiH izaziva gorak okus prijevare.

Paralelno s tim sarajevske stranke stoje čvrsto na poziciji da se pod svaku cijenu mora spriječiti ulazak 'osovine zla', kako one nazivaju strateško partnerstvo čelnika HDZ-a BiH i SNSD-a, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Što će odlučiti Čović i Dodik?

U ovom trenutku kandidaturu za Predsjedništvo BiH su objavili, ali još nisu i formalno potvrdili odlukama stranačkih tijela, šefovi SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Izbornu utrku za tročlano Predsjendištvo su, također, najavili i u sarajevskoj oporbenoj "trojci" koju čine Narod i Pravda, SDP i Naša stranka, međutim vrijeme nepovratno curi, a oni se još nisu složili oko zajedničkog kandidata.

Lako je moguće da dogovora i ne dođe te da NiP i SDP imaju zasebne kandidate što bi Izetbegoviću i Komšiću zapravo širom otvorilo vrata za izborni trijumf.

Velika je enigma što će poduzeti i odlučiti Dragan Čović i Milorad Dodik. Oni su zakopčani do grla i informacije iz njihovih centrala cure na kapaljku. To je posve razumljivo jer su i Čović i Dodik, stranački faraoni koji o svemu samostalno odlučuju i svoje suradnike drže u neizvjesnosti pa i na ledu do zadnjih trenutaka.

Javnost, kao prvo, očekuje otklanjanja dvojbe oko izlaska HDZ-a BiH i SNSD-a na sljedeće izbore. Ako je suditi po javnim istupima Milorad Dodik nema dvojbi, njegova stranka će žestoko krenuti u kampanju po novu izbornu pobjedu.

Želi do nogu potući "britanske špijune", kako Dodik posprdno naziva oporbene prvake Mirka Šarovića, Branislava Borenovića i Nenada Nešića. S druge strane, iz Čovićevog tabora su se povremeno oglašavali pojedini jastrebovi sa stidljivim prijetnjama o bojkotu izbora. Stožernik se nikada decidno o tome nije očitovao, međutim poznajući njegov politički kukavičluk i poslovično ulizivanje međunarodnoj zajednici, a poglavito sada nakon invazije Rusije na Ukrajinu i njegovog sotoniziranja da je rusofil, Dragan Čović će zasigurno pozvati svoje članove i Hrvate da izađu na birališta u listopadu ove godine.

Tko je Čovićev žrtveni jarac?

Međutim, kako se doznaje iz pouzdanog izvora iz vrha HDZ-a BiH, Čović se neće kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Razlog je jednostavan, pa i racionalan.

Šef najjače hrvatske stranke želi osobno bojkotirati izbore i ne pada mu napamet svojom kandidaturom dati legitimitet sadašnjem Izbornom zakonu za kojega tvrdi da je neustavan i kojeg je bezuspješno nastojao promijeniti.

Podsjećamo, Čović je već biran u Predsjedništvo po zakonu kojeg osporava. Istodobno nije upitno da Dragan Čović strahuje od poraza u srazu od kandidata sarajevskih stranaka i ne želi se izlagati blamaži i srozavanju autoriteta nepobjedivog vođe, međutim eventualnim novim izborom Željka Komšića ili možda Ive Komšića, nebitno, Čović svakako želi politički profitirati i iznova se pozicionirati s jakim argumentima za nastavak pregovora oko izmjene izbornih pravila do kojih mora doći nakon izbora.

Koga bi Dragan Čović, možda mogao isturiti u kandidaturu kao žrtvenog jarca u ovom trenutku je nemoguće doznati.

Srpski nacionalni poglavica Milorad Dodik je pod strašnim pritiskom međunarodne zajednice koja mu svakodnevno lomi kralježnicu i dovodi do rastrojstva. Amerikanci i Britanci neće posustati, samo je pitanje koliko je Dodik žilav i do koje mjere se može inatiti. U nekim krugovima u Banjoj luci se tvrdi da upravo zbog sukoba sa Zapadom, Dodik više naginje fotelji predsjednika RS-a.

Osim Čovića i Dodika stranim diplomatama jako zaudaraju i smetaju i Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Rado bi vidjeli da u paketu s hrvatskim i srpskim vođama nestanu s političke pozornice. Zato ne čudi vapaj mnogih u Sarajevu da bi bilo najbolje da Bakir Izetbegović i Željko Komšić odustanu od kandidatura ili da ih stranci prisile ili da ih narod porazi, jer su zajedno s Čovićem i Dodikom glavni kreatori nereda u državi i to bi konačno ovorilo prostor za dijalog i strateški kompromis oko budućnosti BiH.

J. S. | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
3
1
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari