Dodaj komentar

Iliji Lasiću HNŽ mora isplatiti 70.000 KM

ljubuski.info

Godinu dana nakon pravomoćne presude u korist bivšeg ravnatelja policije Hercegovačko-neretvanske županije, a sadašnjeg vd ravnatelja policije MUP-a ZHŽ Ilije Lasićau sporu koji je vodio protiv svoga nekadašnjeg poslodavca zbog neisplaćivanja redovitih mjesečnih plaća i drugih zakonom predviđenih davanja u trajanju od godinu dana, stigao je epilog i s Vrhovnog suda FBiH.

Vrhovni sud odbacio je reviziju postupka i potvrdio raniju presudu u skladu s kojom je Lasiću potvrđeno da se nalazio u faktičkom radnom odnosu sve do 29. rujna 2018. godine te mu je HNŽ dužan isplatiti oko 50.000 KM glavnice, kao i kamate te troškove postupka, što doseže iznos od oko 70.000 KM štete za županijski proračun.

Predmetna radno-pravna trakavica skriva prvorazrednu političku aferu o neimenovanju ravnatelja županijske policije zbog različitih stavova vladajućih stranaka u posljednja dva mandata županijske Vlade, koja je eskalirala protuzakonitom samovoljom ministra financija HNŽ-a Adnana Faladžića.

Naime, Županijski sud u Mostaru svojom je presudom izmijenio raniju presudu Općinskog suda Mostar o legalnosti imenovanja Ilije Lasića na čelo policije HNŽ-a, na osnovi čega je županijska Vlada bila u obvezi poništiti proceduru imenovanja i Lasića razriješiti s njegove pozicije.

Poznato je kako je postupanje Županijskoga suda tada ocijenjeno neviđeno ekspresnim, čak i od samog ministra MUP-a HNŽ-a Slađana Bevande koji je tada izjavio kako bi bio sretan da naše pravosuđe svim slučajevima pristupa jednako predano, ali i da je Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a tada izravno optužio Županijski sud za stavljanje u političke svrhe.

Sada je Vrhovni sud FBiH stavio točku na "i" Lasićeve pravne borbe. Međutim, problem imenovanja ravnatelja policije HNŽ-a vuče se još od Vlade iz mandata 2014. godine, upravo kada je na to mjesto imenovan Ilija Lasić. Nakon spomenute sudske presude, traženo je da Lasić napusti dužnost i da se Neovisni odbor za imenovanje ravnatelja raspusti.

No, kako je tom Odboru već bio istekao mandat, Lasić je nastavio obnašati dužnost ravnatelja sve do kraja rujna 2018. jer ga nitko nije razriješio. Slučaj su pratile brojne međusobne optužbe županijskih ogranaka SDA i HDZ-a BiH, iako objektivno nije bilo izravnog utjecaja na sigurnosno stanje u županiji, politički sukob rezultirao je blokiranjem svih imenovanja u policiji, ali i novog časničkog kadra.

Iako je Lasić nastavio obnašati svoju dužnost, u skladu s očitim zakonskim pretpostavkama, resorni ministar Faladžić povlači jednostran potez i prvom čovjeku policije HNŽ-a blokira isplatu osobnih dohodaka i svih pratećih davanja, počevši od kolovoza 2017. godine, skinuvši ga s platne liste koju potpisuje ministar MUP-a, što je potrajalo sve do isteka Lasićeva mandata, krajem rujna sljedeće godine.

Sada, uz spomenuti iznos od 70.000 KM štete, bivši ravnatelj ima eklatantno pravo tražiti i nadoknadu na nanesenu mu duševnu bol, čime bi navedeni iznos obveza zasigurno rastao u budućnosti.

Javnosti, pak, i dalje ostaje neodgovoreno pitanje dokad će aktualno stanje s neimenovanjem ravnatelja policije HNŽ-a potrajati i kada će Skupština HNŽ-a konačno provesti dugo očekivanu proceduru.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
7
1
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari