Dodaj komentar

Županije usporavaju kôd za Covid potvrde u BiH

ljubuski.info

Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja siječnja, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR kôda za Covid potvrde u BiH.

Kako je danas potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, oni su pripremili Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.
Nakon što mišljenja budu prikupljena bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva, pojasnili su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije kako je u tijeku izrada jedinstvenog softvera na državnoj razini za uvođenje QR kôda.

Pojasnili su kako su svim županijskim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev za dostavom baza podataka što je uvjet uvođenja u sustav na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).
Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Europskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo iako je to važno ukoliko naši građani imaju namjeru putovati u EU, kazao je Skočibušić.

Kaže kako je, prema posljednjim podacima, Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će županijama ponovo biti upućen dopis za dovršetak tog procesa jer je to preduvjet da se priključe na rješenje koje treba izraditi država jer je ona jedini priznati nositelj subjektiviteta.

Kazao je i kako će svu odgovornost snositi svaki od kantona ako ne budu imali kôd jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i da je prije godinu dana zatražena suglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Inače, Ministarstvo civilnih poslova BiH već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih razina državne organizacije u BiH sa ciljem dolaska do usuglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sustav izdavanja Covid potvrda u BiH.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sustava uz uvezivanje sa sustavom EU Green Pass, a nakon što Europska unija verificira bh. sustav bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
7
3
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari