Dodaj komentar

Njemačka uvodi dvojno državljanstvo

ljubuski.info

Nova njemačka koalicijska vlada objavila je u srijedu svoj koalicijski sporazum u kojem je iznesena namjera da se "pojednostavi put do njemačkog državljanstva" i krene prema modernom zakonu o državljanstvu.

U sporazumu se navodi kako će zakon biti izmijenjen kako bi se omogućilo 'višestruko državljanstvo', sugerirajući da će dopustiti dvojno državljanstvo za državljane koji nisu državljani EU-a.

Trenutačno građani izvan EU-a koji nisu odrasli u Njemačkoj općenito moraju birati između njemačkog i stranog državljanstva nakon što navrše 21. godinu.

Sporazum će također skratiti vremenski okvir za podnošenje zahtjeva za naturalizaciju na samo pet godina - odnosno tri godine u slučaju posebnih integracijskih postignuća.

Do sada su ne-Nijemci koji nisu u braku s Nijemcem/Njemicom mogli podnijeti zahtjev za naturalizaciju tek nakon što su imali kontinuirani zakoniti boravak u Njemačkoj osam godina. To bi se moglo smanjiti na sedam godina sa završenim integracijskim tečajem ili šest godina sa znanjem njemačkog jezika boljim od razine B1.

Lakši proces za generaciju "gastarbajtera"

Koalicija je također iznijela namjeru olakšanja naturalizaciju pripadnicima takozvane "gastarbajterske" generacije. Gastarbajteri su uglavnom bili turski radnici iz inozemstva koji su od sredine 1950-ih do ranih 1970-ih bili angažirani za rad u industrijama kao što su poljoprivreda, građevinarstvo, čelik, automobilska industrija i rudarstvo.

Sporazumom se želi "prepoznati životni uspjeh" te generacije, snižavanjem jezične razine koja se mora dokazati za tu skupinu, te uvođenjem općeg propisa o teškoćama za traženi dokaz o poznavanju jezika.

Koalicija također namjerava pokrenuti kampanju informiranja ljudi o mogućnostima stjecanja njemačkog državljanstva te izričito pozdraviti naturalizaciju.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
7
4
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari