Dodaj komentar

COVID potvrde iz BiH nisu priznate čak ni u ugostiteljskim objektima EU

ljubuski.info

EU priznaje COVID potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje potvrde izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Među zemljama nema BiH, što je razumljivo jer BiH još uvijek nema jedinstveni certifikat. Pooštravanje mjera i pravilo "cijepljen - testiran - prebolio" najavljeni su za sljedeći mjesec u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj o istoj mjeri, za sada, samo razmišljaju

Izdavanje COVID potvrda regulirano je nadležnostima na razini županija kada je riječ o FBiH, zatim Republike Srpske i Distrikta Brčko. Kako bi se s državne razine moglo upravljati verifikacijom COVID potvrda, potrebna je suglasnost obaju entiteta i Distrikta Brčko. Na tome se radi još od svibnja ove godine, međutim, dogovora i jedinstvenih potvrda još nema.
Sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde u cilju dokazivanja statusa COVID-19 bh. građanina koji putuje, s integriranim QR kôdom koji prati tehničke standarde Europske unije. Republika Srpska i Distrikt Brčko BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihova COVID statusa te mogućnost izdavanja potvrda s integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kôd) - rečeno je prije nekoliko dana iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

No, postavlja se pitanje koliko su certifikati koje sada dobivaju građani BiH priznati u svijetu. Ekipa N1 testirala je QR kôdove s potvrda o cijepljenju iz Sarajevske županije i Republike Srpske skenerom za Belgiju i Luksemburg. Crvena boja znači da certifikati ili COVID potvrda nisu valjani. QR kôd koji izdaju županijske i entitetske vlasti nije prepoznat.

Bez valjane verifikacije državljani Bosne i Hercegovine ne mogu više čak ni u ugostiteljske objekte u EU. Iz Ministarstva civilnih poslova kazali su da će specimene svih potvrda koje se izdaju u BiH dostaviti zemljama EU-a i ostalima koji to od BiH budu tražili. Međutim, tu nije kraj problema. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH poručuju da ćemo i nakon što uspostavimo jedinstvenu bazu podataka na verifikaciju našeg QR kôda morati dodatno čekati.

Pokrenuta inicijativa

Zbog potvrda koje nisu jedinstvene, građani BiH se već mjesecima suočavaju s brojnim poteškoćama prilikom ulaska u strane države (konkretni problemi prijavljeni su u slučaju Češke Republike i Velike Britanije te ostalih država), a građani se izlažu nepotrebnim troškovima testiranja.

O izdavanju certifikata ili popularno zvanih COVID putovnica u BiH u državnom Parlamentu počelo se raspravljati još u ožujku ove godine. Tada su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH poslali inicijativu u kojoj traže da Vijeće ministara donese odluku koja će regulirati pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Na 23. sjednici Ustavnopravnoga povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH u listopadu usvojena je inicijativa Damira Arnauta, kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostaviti postupak i početi proces izdavanja jedinstvenih COVID potvrda s QR kôdom u cilju njihova korištenja izvan BiH. Kako je priopćeno, to bi se trebalo urediti na jedan od dvaju sljedećih načina: izdavanje takvih potvrda od samog Ministarstva na osnovi potvrda o cijepljenju/preboljenom COVID-u koje Ministarstvo pribavi od nadležnih entitetskih, županijskih i tijela Distrikta Brčko BiH, odnosno potvrda navedenih nadležnih tijela koje građani sami dostave Ministarstvu, kreiranje i dostavljanje navedenim nadležnim tijelima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih potvrda od tih tijela.

Uz ovu inicijativu, Povjerenstvo je usvojilo zaključak kojim se sugerira da se oko jedinstvenih COVID potvrda postigne dogovor Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih ministarstava na nižim razinama vlasti (entiteti, Distrikt Brčko BiH, županije) te da jedinstvene potvrde građanima izdaju nadležne institucije na nižim razinama vlasti.

Građanima ostaje za nadati se kako će se nadležni konačno dogovoriti i osigurati im mogućnost slobodnog kretanja diljem Europe, pa čak i susjednih zemalja.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
3
3
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari