Dodaj komentar

Ministrica se nada kako će biti dovoljno pameti na obje strane

ljubuski.info

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Ružica Mikulić kazala je kako se nada da će se uskoro postići dogovor s predstavnicima Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ-a kako bi generalni štrajk, koji je počeo jutros, što prije završio.

U stalnom smo kontaktu sa sindikatima, kako ja, tako i predsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija. Dogovarali smo na zadnjem sastanku, kada su oni tražili povećanje plaća, da će dobiti povišicu od pet posto sada, ali nismo mogli obećati dodatnih pet posto oko Uskrsa i pet posto 1. rujna sljedeće godine, što su oni tražili, jer nismo sigurni kakvo će biti punjenje proračuna. Tu su nastali prijepori te je u konačnici to razlog zbog kojeg je došlo do štrajka - kazala je ministrica Mikulić u izjavi za Fenu.

Dodala je kako će na današnjoj sjednici županijska Vlada zauzeti stav o tom pitanju.
Sada trenutno nemamo nikakvih ponuda, sjednica Vlade je u tijeku i moguće je da se dogode nekakvi pomaci. U konačnici, najprije moramo imenovati ljude koji će biti u mirovnom vijeću ispred Vlade ZHŽ, pa ćemo sve rješavati u hodu - kazala je ministrica.

Dodala je kako se nada da će "biti dovoljno pameti i s jedne i s druge strane te da se štrajk neće razvući u nedogled".

Generalni štrajk u sedam srednjih škola i jednoj srednjoj glazbenoj školi Zapadnohercegovačke županije započeo je jutros. Glavni razlog za generalni štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Priopćenje za javnost sa 107. sjednice Vlade

U srijedu 24. studenoga 2021. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Zdenka Ćosića, u Širokom Brijegu je održana 107. sjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila tekst Prijedloga Izmjena i dopuna Proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2021. godinu, odnosno utvrdila tekst Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2021. godinu, te ih uputila u daljnju proceduru Skupštini Zapadnohercegovačke županije.

Vlada je donijela Odluku o usvajanju smjernica za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2022. – 2024. godine; Odluku o usvajanju Akcijskog plana Zapadnohercegovačke županije za provođenje strategije suprotstavljanja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini 2020. – 2023. i Odluku o proglašenju 25. studenoga 2021. godine (četvrtak) neradnim danom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, Vlada je usvojila Povremeno izvješće o izvršavanju Proračuna Zapadnohercegovačke županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2021. godine.

Vlada je donijela Rješenje o izmjenama Rješenja o imenovanju Županijskog odbora za razvoj, kao i Rješenje o prijedlogu za imenovanje člana u Školski odbor Druge osnovne škole Široki Brijeg u ime Zapadnohercegovačke županije, kojim se u navedeni Školski odbor imenuje Drago Damjanović.

Vlada imenovala člana u mirvno vijeće

Vlada Zapadnohercegovačke županije na 107. sjednici imenovala je svog članka u tročlanom mirovnom vijeću kako bi uspjeli sa Sindikatom dogovoriti prekid generalnog štrajka u srednjim školama ZHŽkoji je početo u srijedu.

Poslodavac, u ovom slučaju Vlada ZHŽ, te Nezavisni sindikat uposlenika u srednjim školama ZHŽ, imenovali su po jednog člana mirovnog vijeća dok se oko trećeg člana obje strane moraju složiti.

Popis od nekoliko imena za trećeg člana predložio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ Tomislav Pejić. Ukoliko se obje strane ne slože oko imena, o tome će odlučivati nadležni sud.

Vjerujem da će biti dovoljno pameti i s jedne i s druge strane te da se štrajk neće razvući, prije svega na korist djeci pa onda i nastavnicima. Što se tiče razloga Sindikata zbog kojih su stupili u generalni štrajk, nijedan od tih razloga ne uvažam osim ovoga gdje traže povećanje plaća. Evidentno je da su plaće male u svim sektorima u Županiji Zapadnohercegovačkoj, od škola pa do javnih institucija, izjavila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Ružica Mikulić.

Ističe kako je neki razlozi Sindikata i vrijeđaju.
Naveli su da u pojedinim školama nemaju uvjeta za rad, da su neke škole prljave i hladne. Ako ima takvih slučajeva, onda treba odgovarati ravnatelj i osobe odgovorno za održavanje, a to su čistačice. No, sumnjam u to da su nam škole prljave, smatra ministrica Mikulić.

Iz Sindikata su u utorak kazali da su im sva sredstva za rad kreda i ploča, a ministrica smatra da to nije istina.
Kroz projekt e-Dnevnik četiri škole su nam opremljene s oko 200 laptopa, interaktivnih setova, pametnih ploča i projekta, a u školama je postavljen i internet, objašnjava Mikulić te za kraj dodaje da je kolektivni ugovor spreman.
On je spreman, samo su iz Sindikata rekli da ga neće potpisati dok se ne poveća plaća, zaključila je ministrica obrazovanja ZHŽ Ružica Mikulić.

FENA, jabuka.tv
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
8
8
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari