Dodaj komentar

Inspekcije obilaze privatne vrtiće, traže podatke o cijepljenju djece

ljubuski.info

Tema necijepljene djece i vrtića ponovno je ovih dana aktualizirana u Hercegovini. Naime, na društvenim mrežama pojavila se informacija, koju su prenijeli roditelji, kako inspekcije obilaze privatne vrtiće u Mostaru i traže informacije o tome jesu li djeca cijepljena. Pojedini roditelji ističu kako su im u Domu zdravlja rekli kako će sva djeca morati imati potvrdu da su cijepljena kako bi se mogla upisati u vrtić.

Prijave ako ne cijepe dijete

Ali neka djeca ne mogu dobiti tu potvrdu s obzirom na to da iz određenih razloga nisu mogla primiti sva cjepiva u predviđenim rokovima, odnosno u skladu s kalendarom cijepljenja. Kada je riječ o gradskim vrtićima, od svibnja 2019., kada je Mostar bio na korak do proglašenja epidemije ospica, pravilo je da necijepljena djeca (osim ako nemaju valjan razlog za to) ne mogu biti njihovi korisnici.

Zbog pada procijepljenosti i opasnosti od pojave epidemija zaraznih bolesti, aktivnosti koje bi trebale dovesti do veće procijepljenosti krenule su još početkom ljeta, kada je dio roditelja u Hercegovini dobio poziv za cijepljenje na kojem stoji kako će u slučaju da se ne odazovu biti prijavljeni inspekciji. Naime, nakon što se posljednjih godina ponovno javljaju epidemije ospica, nadležni su odlučili poduzeti razne korake kako bi se povećao broj djece cijepljene cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR).

Zbog pojave pandemije koronavirusa, ova tema jedno je vrijeme bila stavljena po strani, što je ponovno dovelo do pada procijepljenosti u BiH. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), dobrom stopom procijepljenosti po određenim cjepivima smatra se postotak cijepljenja u ukupnoj populaciji od 85 do idealnih 95%.
Do prije 10-ak godina kod nas je i bio takav postotak. Nažalost, onda se, pojavom anticijepne kampanje, anticijepnih lobija, internetske kampanje…, postotak cijepljenih postupno smanjivao. U tome je prošle godine, iz objektivnih okolnosti, "pripomogla" i pandemija koronavirusa - kaže mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica u Domu zdravlja Novi Grad Sarajevo.

Alarmantan je podatak da je u 2017. u HNŽ-u procijepljenost pala ispod 70%. Budući da je cijepljenje u BiH obvezno, oni roditelji koji bez konkretnog razloga odbiju cijepiti dijete mogu očekivati i visoke novčane kazne. Prema zakonskim propisima u FBiH, domovi zdravlja trebaju županijskim inspekcijskim upravama dostavljati obavijesti s podacima djeteta koje nije cijepljeno i podacima roditelja koji odbija izvršiti zakonsku obvezu cijepljenja djeteta.

Roditeljima iz Sarajeva kazne

Potvrdu koju potpisuje pedijatar prima Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu te djeluje dalje na način koji je propisan važećim zakonima i pravilnicima.

Zakonom propisana kazna je od 100 do 2000 KM, ali najčešće izrečena kazna na području ovog bh. entiteta je 100 KM, i to zbog propuštanja brige za maloljetnu osobu, objasnili su nedavno za medije iz Uprave za inspekcijske poslove SŽ-a. To je ujedno i jedina županija u FBiH za koju se javno zna da su u njoj roditelji kažnjeni zbog odbijanja cijepljenja djece.

Nakon što primi potvrdu iz doma zdravlja, Inspektorat formira predmet te roditeljima šalje poziv za dolazak u Županijsku upravu za inspekcijske poslove kako bi se izjasnili o razlozima zbog kojih nisu ili ne žele izvršiti zakonske obveze. Ako roditelj i nakon upoznavanja sa Zakonom o obveznoj imunizaciji odbija cijepiti dijete, tada mu se izriče novčana kazna, a ako i nakon plaćanja kazne odbije cijepiti dijete, inspektor pokreće prekršajni postupak kod nadležnog suda koji dalje vodi postupak i izriče oštrije kazne.

Kad je riječ o BiH, s kažnjavanjem roditelja zbog necijepljenja djece počelo se prije 3-4 godine, i to najprije u RS-u.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
9
1
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari