Dodaj komentar

Ultimatum umirovljenika pred izlazak na prosvjede

ljubuski.info

Odavno su u financijskoj dubiozi umirovljenici. Dovedeni su kažu na rub egzistencije. Minimum 10 posto rast mirovina ono što zahtjevaju. Ili to ili prosvjedi, odlučni su umirovljenici u Federaciji BiH.

Neusklađene mirovine u tekućoj godini. Svakodevna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Zbog toga su umirovljenici još prošli mjesec uputili zahtjev nadležnim o povećanju mirovina i izmjena Zakona o MIO-u. No, od nadležnih nikakav odgovor nisu dobili.
Tražimo doslovce 10% povećanje svih mirovina, izuzev najviših, i to osnovica da bude isplaćena prosinačka mirovina 2017. godine, kaže Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza umirovljenika.

Poručujem nadležnim da nam ispune minimum naših uvjeta koje smo im proslijedili i da nas ne primoravaju da na drugi način rješavamo naše probleme, dodaje Jakub Belkić, Udruženje umirovljenika Tuzla.

Iz Vlade Federacije BiH tek kratko poručuju kako razgovor s predstavnicima umirovljenika planiraju, te da ono što traže zahtijeva izmjene zakona. Bez toga, povećanje mirovina nije moguće.
Mi tražimo četiri godine da ovaj famozni procent od 9,88 dođe na 11,20 i tada bi umirovljenici imali prosječnu mirovinu negdje 550 maraka, minimalna bi išla negdje na 460 maraka. Išli bi na prosjek isplaćene mirovine u odnosu na plaću 50 do 52% kao što je u EU, ističe Halilović.

A trenutno prosječna mirovina u Federaciji iznosi 480, a u Republici Srpskoj 415 maraka. Iz entitetskih fondova za mirovinsko i invalidsko osiguranje kažu kako slijede redovita povećanja, u Republici Srpskoj već početkom naredne godine, a u Federaciji u četvrtom mjesecu 2022.
Ono što je izvjesno, a prema trenutnim pokazateljima o kretanju BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, jest očekivati da će u travnju sljedeće godine (kako je propisano Zakonom o MIO) redovito usklađivanje mirovina realizirati u značajnijem postotku, saopćeno je iz Fonda MIO FBiH.

Stabilnost Fondova čini se nije upitna. A to pokazuje i činjenica da je u Fondu Republike Srpske registriran najveći broj osiguranika ikada zabilježen.
S druge strane mi imamo i porast broja korisnika odnosno umirovljenika. Ali je važno da je porast broja osiguranika brži od porasta broja korisnika prava na mirovinu i to je tendecija koja je pozitivna, navodi Tihomir Joksimović glasnogovornik Fonda MIO RS.

No, omjer osiguranika i korisnika nije ni blizu zadovoljavajućeg. U Federaciji on je 1,23 naprema 1, a u RS 1,18 osiguranika na jednog korisnika. Rastom broja umirovljenika, ali i uslijed masovnih emigracija, poručuju stručnjaci, ovakav sustav neće izdržati.
Umjesto četiri zaposlena na jednog umirovljenika, što je neki odnos koji bi trebao biti normalan, mi polako dolazimo na odnos 1:1 i očigledno nema iz čega da se elementira ovaj umirovljenički sustav i doći će do krize i pucanja umirovljeničkog sustava. Pa znači da će čitav sustav doći u pitanje u jednom trenutku jer jednostavno neće funkcionirati sustav međugeneracijske solidarnosti nego će se morati uvoditi jedan drugi sustav individualnog alimentiranja, smatra Muriz Čičić, ekonomski stručnjak.

Za sada, umirovljenici 2022. po svaku cijenu, kažu, žele dočekati sa uvećanim mirovinama. Imamo plan, a, poručuju, imamo i sredstva.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
3
8
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari