Dodaj komentar

Za koliko se može kupiti diplomski rad

ljubuski.info

Sezona je obrana završnih i diplomskih radova, a brojni studenti ponosno se 'naslikavaju' ispred fakulteta držeći svoje radove.

Ponos i sreća u očima roditelja i obitelji dok gledaju svoju djecu koji su ostvarila jedan od najvećih životnih uspjeha, a sve to s u rukama kupljenim radovima.

Naime, kupuje se sve od seminarskih, završnih i diplomskih radova. Cijena, prava sitnica za studente koji što prije žele izaći na tržište rada.

Cijena, sitnica

Studenti će za završni rad izdvojiti nešto više od 100 KM, dok je cijena za diplomski više od 200 KM pa sve do 400 KM. Izrada traje nešto više od četiri dana, a sve što je potrebno je poslati samo naslov rada i ime mentora.

Bez puno pitanja druga osoba, većinom također nezaposleni akademski građanin, radi sve umjesto studenta koji na rad mora samo staviti svoje ime.

Svakodnevni oglasi u grupama dokaz su kako posao cvjeta, a sve više studenata odlučuje se za ovu metodu.

Kontrola je gotovo i nemoguća, unatoč raznim softverima kojima se profesori služe, tako da se veliki broj studenata provuče uz lažne autorske radove.

Naizgled nevina laž, koju u nekim slučajevima podržavaju i roditelji s onom domaćom "što bi se dijete mučilo", kroji ljude koji bez problema stavljaju svoje ime na tuđi rad čak i bez čitanja.

Klimanje glavom i uplatnica

Slučajevi su brojni, gotovo pa se i ne kriju, a roditelji zadovoljno klimaju glavom jer ako su mogli plaćati sve školarine, što je još dodatnih 200 KM za diplomu.

Buketi, nakit, pokloni, a sve za rad druge osobe iz sjene koja pokušava zaraditi nešto novca.

Prema definiciji koja se dobije jednostavnim upisivanjem u tražilicu, "diplomski rad je samostalni rad u kojem student/ica pod vodstvom mentora/ice na temelju prethodnog istraživanja teorijske ili empirijske naravi obrađuje određenu temu.

Svrha diplomskog rada je da student/ica njime dokaže sposobnost sociološke obrade relevantne teme. Pritom treba pokazati samostalnost i strukovno snalaženje u rješavanju istraživačkih problema, na način koji ne mora nužno sadržavati znanstvenu izvornost".

Je li moguće da pojedini studenti preuzimaju nazive prvostupnika i magistara bez dovoljnog znanja za pisanje vlastitog rada?

Roditelji supočinitelji

Neznanje i lijenost prvi su razlozi zašto netko odlučuje platiti osobi, koja nema veze s njegovom strukom, pisanje završnog rada s kojim se ponosi.

Isti taj rad, roditelji koji su ga platili, ponosno pokazuju široj obitelji kao najveći uspjeh njihovog djeteta. Godine predavanja, ispita, učenja stanu u 50 stranica tuđeg rada.

Ništa čudno, s obzirom da roditelji otvoreno objavama na društvenim mrežama traže osobe koje bi za njihovo dijete napisale čak i maturski rad.

Tako se uči dijete, već od osnovnoškolskih i srednjoškolskih dana kako je potpuno normalno da roditelji, pa onda i drugi rade za njih "jer novac kupuje sve pa i znanje".

Podsjetimo, na slučaj od prije nekoliko godina kada je jedna mostarska mama javno zatražila tko će njezinom djetetu napisati rad. Nakon što je to objavljeno, uslijedila je lavina komentara, ali na račun novinara koji je ukazao na problem, a ne čina majke koja je zatražila plagijat za svoje dijete.

Brojne prijevare

Također, prijevare su nerijetke pa nakon uplate novca studenti 'ostaju kratkih rukava' s polovičnim radovima. Razlog je vrlo jednostavan, osoba nestručna za određeno područje nije u mogućnosti napisati rad kao student koji je to slušao pet godina.

U pojedinim slučajevima studenti ostaju i bez rada i bez novca pa tek onda počinje prava drama.

Postavlja se pitanje je li moguće da se obrazovanje svelo samo na papir? Dokaz je to koliko je situacija u BiH srozala znanje i pretvorila nekada krvavi rad i trud u samo jednu uplatnicu.

Uplatnicu koja kupuje rad, znanje, diplomu, zaposlenje i sve drugo, a sve to uz podršku roditelja koji samo žele "najbolje za svoje dijete".

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
8
4
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari