Dodaj komentar

Ili rast mirovina ili prosvjed umirovljenika u FBiH!

ljubuski.info

Iako su umirovljenici u Federaciji BiH još prošlog mjeseca Vladi Federacije BiH uputili zahtjev u kojem traže povećanje mirovina i izmjene Zakona o PIO koje neće biti kozmetičke, iz federalne izvršne vlasti do danas odgovora još nema.

Iz Vlade FBiH još nismo dobili odgovor, niti smo pozvani na razgovore. Prosvjedi su zadnja opcija, ali će se i oni desiti ako ne bude ispunjenja naših zahtjeva, kaže Redžo Mehić, predsjednik Udruge umirovljenika FBiH.

Iz Vlade Federacije BiH su kazali kako planiraju razgovor s predstavnicima umirovljenika, te da ono što traže umirovljenici zahtijeva izmjene zakona.

Umirovljenici u Federaciji BiH inače traže omogućenje redovnih godišnjih poravnanja i mimo rasta BDP-a.
Nije bilo povećanja u travnju, samo jednokratna pomoć koju smo dobili, a zbog toga što nije bilo uvjeta za povećanje zbog niskog BDP-a. S obzirom na to da cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, da većina umirovljenika u FBiH postaju socijalni slučajevi jer za ono što dobiju mogu platiti komunalije i lijekove, a za život im ne ostaje ništa. Nas ne zanima što su poskupjeli avion, kamion, auto, nas brine poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ističe Mehić i dodaje kako traže povećanje mirovina od šest do 10 posto.

Tažimo konzultacije kada je u pitanju izmjena zakona, u protivnom blokirat ćemo sve. To nam je zadnja opcija, ali i jedina da postanemo vidljivi, kaže Mehić i dodaje da će javnost o svemu biti obaviještena sutra.

Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH krajem prošlog mjeseca održao je sastanak s predsjednicima svih općinskih/gradskih udruga umirovljenika i predsjednicima županijskih saveza udruženja umirovljenika, te zaključio kako je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su priopćili, uzrokovano neusklađivanjem mirovina u 2021. godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci, među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te financija, a u koordinaciji s premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. listopada.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obavezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.
Osim navedenog, zahtijeva se hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva, naveo je Upravni odbor Saveza.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
8
7
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari