Dodaj komentar

U listopadu 955 obavijesti o poskupljenju goriva

ljubuski.info

Od početka listopada Federalnom ministarstvu trgovine pristiglo je čak 955 obavijesti o poskupljenju goriva za pet feninga po litru. S obzirom na to da je u Federaciji BiH registrirano 705 benzinskih pumpi, to znači da su na nekim za 15 dana dva puta podizane cijene derivata.

Maloprodajna cijena BMB 95 u Federaciji BiH sredinom ovog mjeseca porasla je za 4,02 posto u odnosu na kolovoz. Istovremeno, maloprodajna cijena dizela u Federaciji BiH viša je za 6,51 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 kreću se od 2,16 do 2,46 KM po litru, a dizela (10 ppm) od 2,16 do 2,41 KM po litru. Prosječna maloprodajna cijena benzina je 2,33 KM po litru, a dizela 2,29 KM.

Porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom cijena sirove nafte na burzama na globalnom svjetskom tržištu i rastom tečaja dolara. Ta dinamika cijena sirove nafte utječe i na burzanske kotacije naftnih derivata na referentnim burzama u Mediteranu koje se koriste za obračun cijena goriva u južnoj Europi, uključujući BiH. Stoga je vidljivo kako je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na to ne može utjecati rečeno je iz Ministarstva.

Jeftinije u RS

Cijene goriva na benzinskim postajama u Republici Srpskoj su u porastu u prosjeku za četiri feninga po litru za sve vrste derivata, kao i cijene tečnog naftnog plina.
Cijena plina je drastično skočila u posljednjih dvadesetak dana, a varirat će i u idućem razdoblju jer se konstantan rast burze reflektira na tržišta rečeno je iz Gospodarske komore RS.

Cijene na benzinskim postajma u RS kreću se u prosjeku za benzin 2,26 KM, a za dizel 2,24 KM po litru. Cijene su u odnosu na Federaciju BiH niže u prosjeku za 10 feninga.

Hrvatska ograničila cijene

Vlada Hrvatske na posljednjoj sjednici odlučila je zaustaviti kontinuirani rast cijena goriva. Trgovcima su odredili maksimalnu cijenu dizela i benzina. Takvu odluku Vlada je donijela jer je trenutačna cijena goriva viša od 11 kuna (oko 2,80 KM), što je rekordna cijena u ovoj državi ikad zabilježena. Odlukom Vlade određena je maksimalna maloprodajna cijena benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
4
8
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari