Dodaj komentar

Mostarsko Sveučilište odredilo ciljeve i aktivnosti za sljedeće četiri godine

ljubuski.info

Klauzure povodom aktivnosti u mandatu novog saziva Senata odvijale su se kroz cijeli tjedan na Sveučilištu u Mostaru, a zaključene su klauzurom na kojoj su razmatrani radni zaključci i ujedno smjernice rada za sljedeće razdoblje koje će u konačnici usvojiti Senat.

Ukupno je održano 15 klauzura s preko 200 sudionika o obrazovanju, međunarodnoj suradnji, pravnom sektoru, projektima, upravljanju kvalitetom, poslovanju, znanosti, umjetnosti, javnoj nabavi, ljudskim potencijalima, odnosima s javnošću, informacijskim tehnologijama na kojima su govorili članovi uprave i voditelji ureda SUM-a. Razmotrena je analiza stanja i problema za određeno područje te donesene smjernice za djelovanje u sljedećem razdoblju.

Znanost i poslovanje

Prorektor za znanost i razvoj prof. dr. Ivo Čolak održao je klauzuru na području znanosti na kojoj se naglasak stavio na sveučilišnu tiskaru PresSUM, knjižnice SUM-a, kao i poslijediplomske studije na sveučilištu te digitalizaciju i samo jačanje vidljivosti znanstvenih radova nastavnog osoblja SUM-a. Osposobljavanje softvera za plagijate, održavanje tečajeva i radionica za objavu znanstvenih radova u znanstvene i stručne časopise također su dio aktivnosti koje će se provoditi u sljedećem razdoblju.

Klauzuru posvećenu poslovanju vodio je prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. Zdenko Klepić a obuhvatila je upravljanje ljudskim potencijalima, upravljanje financijskim i materijalnim resursima. Članovi Ureda za osiguranje i unapređenja kvalitete, koordinatori kvalitete ustrojbenih jedinica, predstavnici studenata te prorektor Klepić sudjelovali su na klauzuri za osiguranje kvalitete. Teme za raspravu bile su analiza provedbe Godišnjeg plana aktivnosti sustava za osiguranja kvalitete u akademskoj 20./21. godini, planirane aktivnosti u akademskoj 21./22. te priprema za akreditaciju studijskih programa.

Obrazovanje i pravni akti

Klauzuru za područje obrazovanja vodila je pomoćnica rektora SUM-a za nastavu, studente i pravna pitanja prof. dr. Vesna Kazazić na kojoj je izložila prijedloge vezane za izradu novih pravilnika, kao i izmjenu postojećih na području obrazovanja u cilju poboljšanja nastavnog procesa. Održavanje radionica, objavljivanje registara, nastavak aktivnosti oko uklanjanja arhitektonskih prepreka za studente s invaliditetom te ujedinjenje svih knjižnica ustrojbenih jedinica i sveučilišne knjižnice u jedinstvenu COBISS bazu bile su neke od teme o kojima se razgovaralo. Temeljem održane interne klauzure pravnog sektora utvrđeno je kako najviše problematike postoji u područjima koja su regulirana Pravilnikom o studiranju te u onim područjima koja nisu uopće regulirana pravnim aktima i rezultiraju različitom praksom unutar Sveučilišta ili brojnim nejasnoćama u rješavanju pojedinih pitanja. Sukladno tome budući zadaci i smjernice područja pravnog sektora su donošenje novih pravnih akata kao i izmjene postojećih.

Međunarodna suradnja i projekti

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. Sanja Bijakšić naglasila je buduće zadatke i smjernice ovoga područja u narednom razdoblju. Klauzura iz područja međunarodne suradnje održana je u utorak, a na njoj su nazočili prodekani i koordinatori za međunarodnu suradnju, koordinatori za CEEPUS mrežu i predstavnica Studentskog zbora SUM-a odgovorna za aktivnost međunarodne razmjene. Ured za projekte je predstavio dosadašnje aktivnosti i dao smjernice predstavnicima ustrojbenih jedinica za buduće aktivnosti i obveze. Kao rezultat klauzure doneseni su zaključci koji definiraju buduće okvire rada Ureda za projekte, funkcioniranja koordinacije s ustrojbenim jedinicama i uspostavljanja funkcionalnog sustava pisanja, vođenja i praćenja projekata na Sveučilištu kroz učinkovite procedure, digitalizaciju, jačanje kapaciteta na svim razinama i edukaciju.

Informacijske tehnologije i javne nabave

Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT održao je IT klauzuru koju je vodio pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije doc. dr. sc. Tomislav Volarić. Volarić je predstavio e-Sveučilište koje donosi inovativnost u učenju i poučavanju i istraživačkom radu, digitalno kompetentne studente, nastavno i nenastavno osoblje, dostupnost digitalnih alata i sadržaja za učenje i istraživanje, kao i učinkovito i transparentno poslovanje.

Klauzurom o javnoj nabavi naglašena je potreba za obrazovanjem postojećih kadrova kroz sudjelovanje na seminarima, konferencijama, razmjenama i ostalim sličnim aktivnostima vezanim za postupke javnih nabava. Pokretanje portala javnenabave.sum.ba u suradnji sa SUMITom te uspostava elektronskog podnošenja za pokretanje postupka ubrzat će proces i podići transparentnost javnih nabava na još višu razinu. Održana je i klauzura posvećena odnosima s javnošću gdje su zaključci, između ostaloga, uspostava interne platforme za lakšu razmjenu informacija i arhive fotografija kao i izrada protokola informiranja.

Vladimir Vegar | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
4
4
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari