Dodaj komentar

Loš urod maslina, cijena ulja će i dalje rasti

ljubuski.info

Maslinari u Hercegovini ove godine nikako ne mogu biti zadovoljni urodom. Berba kreće za nekih desetak dana i berači će imati znatno manje posla.

Dragan Mikulić, najveći je proizvođač maslina u Bosni i Hercegovini. U svom masliniku kraj Ljubuškog ima 7.000 stabala maslina. Ističe kako je pred maslinarima loša godina.
Ako govorimo u usporedbi s prošlom godinom, u Hercegovini će urod ove godine biti na 20 posto od prošlogodišnjeg. Isti postotak očekuju i maslinari u Dalmaciji, dok je Istra na nekih 40 posto uroda od prošle godine. Lani je bio jako veliki urod, a ove godine masline su dosta kasno krenule, početkom lipnja, a temperatura je bila 38 stupnjeva. U tim uvjetima malo što može cvjetati, kaže Mikulić.

Oborine su malo popravile stanje, ali jednostavno nema maslina. Kiša bi još bolje došla da ima količine. No, koliko toliko je popravljeno stanje postojećih maslina. One su nabujale, nisu više namreškane, međutim prekasno je stigla kiša, dodaje.

Cijena ulja "leti u nebo".
Što se tiče ulja, ono će biti izvanredno i radman će biti odličan. Možemo to usporediti s grožđem. Kada je godina vruća nema nikakvih bolesti. Jedina stvar je što ga neće biti puno na tržištu. Cijena će mu "otići u nebo". Sada je ona već na 30 maraka, ali sigurno je kako će ono otići čak do 50 ili 60 maraka po litru. U Dalmaciji se cijena već kreće oko 140 do 150 kuna. 'Pravlljenog' će naravno biti, ali onog pravog neće.

Berači će uskoro u maslinike.
Berba kreće za nekih deset dana, nema odgađanja. Ima onoliko koliko ima. Što se tiče berača i to bude problem, no ove godine ćemo se uspjeti skupiti s obzirom na to da brojni neće zvati berače zbog manjeg uroda", dodaje naš sugovornik.

Nada se kako će iduća godina biti bolja.
Treba moliti Boga da iduća godina bude dobra, da ne bude nekih vremenskih nepogoda. Poljoprivreda je takva, jedne godine ti da bolje, a druge lošije, to je jednostavno tako, zaključio je Mikulić.

hercegovina.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
5
6
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari