Dodaj komentar

Nezakonito zapošljavanje u Zavodu za zapošljavanje

ljubuski.info

Realizacija zaključenih, a nerealiziranih ugovora za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 34.385.034 KM prenesena je u 2021. godinu, iako su za te namjene u Financijskom planu za 2020. godinu bila osigurana sredstva, što je za posljedicu imalo smanjenje učinaka zapošljavanja, navodi se u Izvješću o financijskoj reviziji Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu.

Uz to, nije izvršen popis i usklađivanje stvarnog s knjigovodstvenim stanjem aktivnih i pasivnih vremenskih razgraničenja, a Zavod je od revizora dobio mišljenje s rezervom.

Nepoštivanje ugovora

Revizori smatraju kako je važno istaknuti da je, od ukupno planiranih 97.703.498 KM za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, u 2020. godini realizirano samo 37.251.831 KM ili 38%, od čega 28.817.338 KM na osnovu objavljenih programa iz prethodnih godina, a ostatak od 8.434.492 KM na osnovu programa objavljenih 2020. godine.
Slobodna raspoloživa sredstva na dan bilance na računima Federalnog zavoda iznosila su 32.337.363 KM, navode revizori i dodaju kako su uočili kako Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje nisu osigurale poštivanje odredbi zaključenih ugovora s korisnicima sredstava u dijelu rokova dostavljanja obavijesti o uplaćenim doprinosima za sufinancirane osobe i druge dokumentacije za pravdanje sredstava.

Shodno zaključenim ugovorima, nisu poduzimane aktivnosti raskida ugovora u slučaju neizvršavanja obveza poslodavca. Navedeno je za posljedicu imalo neučinkovito korištenje raspoloživih sredstava, stvaranje značajnog iznosa obaveza za nerealizirane ugovore, kao i smanjenje očekivanih učinaka poticajnih mjera na smanjenje stope nezaposlenosti, navodi se.

Traženje poslodavca

Dodaje se da, iako je procedura usvajanja Financijskog plana završena na vrijeme, Federalni zavod do kraja 2020. godine nije uspio realizirati planirana sredstva za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja i zajedničkih projekta s drugim organizacijama i institucijama u iznosu od 60.451.668 KM, što je posljedica samog načina rada u postupku dodjele poticajnih sredstava i dijeljenja planiranih sredstava na objavljene javne pozive tijekom godine.

Također, iako je bio planiran, nije realiziran Program "Tražim poslodavca 2020. godina", što je utjecalo na slabu realizaciju planiranih sredstava. Tako je utvrđeno da je, od ukupno planiranih 97.703.498 KM za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, u 2020. godini realizirano samo 37.251.831 KM ili 38%, od čega 28.817.338 KM na osnovu objavljenih programa iz prethodnih godina, a ostatak od 8.434.492 KM na osnovu programa objavljenih 2020. godine.

Posebno naglašavamo da su u 2021. godinu prenesene ugovorene nerealizirane obveze za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 34.385.034 KM, dok su slobodna raspoloživa sredstva na računima Federalnog zavoda iznosila 32.337.363 KM. Značajnim smatramo istaći kako u Financijskom planu za 2020. godinu nije posebno planiran iznos sredstava koji se treba utrošiti za realizaciju ugovora iz prethodnog razdoblja, što predstavlja problem prilikom praćenja realizacije plana i provođenja procedura implementacije programa zapošljavanja, navode revizori.
Bez natječaja

Oni koji se brinu o zapošljavanju imali su problema sa zapošljavanjem. Naime, članom 3. Ugovora o radu, kao i članom 14. Pravilnika o radu iz 2018. godine precizirano je kako će se imenovana u slučaju da po isteku mandata, ne bude ponovo postavljena za direktoricu Federalnog zavoda, rasporediti na radno mjesto "Pomoćnik direktora" koje odgovara njenoj stručnoj spremi.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu od 27. 5. 2020. godine izbrisan je stav (2) Člana 14. kojim je gore navedeno regulirano. Međutim, u novom ugovoru o radu sklopljenom na neodređeno vrijeme, klauzula o rasporedu po isteku mandata nije korigirana, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o prijemu koja propisuje obavezno javno oglašavanje za prijem u radni odnos, imajući u vidu da je prvi radni angažman imenovane pozicija direktorice, na mandatno razdoblje od četiri godine. Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i nepravilnosti koje se odnose na angažman jednog radnika na dva radna mjesta po osnovu dva uzastopna ugovora o radu u pojedinačnom trajanju od 120 dana bez provedene procedure javnog oglašavanja, navedeno je.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
5
8
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari