Dodaj komentar

Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA u Hercegovini

ljubuski.info

Predstavnici braniteljskih udruga i vlasti položili su u nedjelju vijenac te zapalili svijeće u Mostaru obilježavajući 30. obljetnicu otpora Hrvata pokušaju rezervista JNA i srpskih postrojbi od potpune okupacije toga grada, BiH i južnog dijela Hrvatske.

Uz objašnjenje da dolaze osigurati Zračnu luku u Mostaru s koje su polijetali zrakoplovi koji su sudjelovali u napadima na Hrvatsku 19. rujna 1991. godine u Hercegovinu je stiglo više od pet tisuća rezervista, pripadnika titogradskog i užičkog korpusa tzv. JNA.

Otpor su im pružili slabo naoružani hrvatski dragovoljci, te pripadnici MUP-a koji su uspostavili policijske punktove.
Tog 19. rujna 1991. godine službeno je zabilježen kao početak agresije na BiH. Ali, uspostavili smo crtu u zapadnom dijelu Mostara kako ne bi zauzeli dominantne kote iznad grada. Tada smo pokazali otpor i pridonijeli obrani zapadne Hercegovine, BiH i juga Hrvatske, rekao je načelnik Policijske postaje u Mostaru 1991. godine Viktor Stojkić.

Zajedno s Kriznim stožerom Mostara i hrvatskim dragovoljcima spriječen je dalji prodor srpskih postrojba i rezervista.

On je u knjizi 'Rat prije rata' a brojnim dokumentima autentično prikazao ta događanja.

Tadašnji zapovjednik Pete bojne HVO-a Jadranko Lovrić rekao je kako se Hrvati u Mostaru, unatoč zastrašujućoj moći i naoružanju JNA, nisu dali u paniku, nego su odmah organizirali otpor srpskome agresoru.

Prema kasnije otkrivenim planovima, postrojbe JNA smještene u Mostaru trebale su, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, užički i podgorički korpus ostali su na području Hercegovine.

HINA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
7
7
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari