Dodaj komentar

Covid potvrde lokalnih zajednica u BiH nisu valjane!

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina i dalje nema Covid certifikat. U međuvremenu, ovaj dokument mogu dobiti bh. građani u Zapadnohercegovačkoj županiji koji posjeduju državljanstvo Republike Hrvatske, a koji su cijepljeni. Diskriminacija ili novi dokaz neuspjeha države?

QR kod na pametnim telefonima ili na papiru certifikat je koji je početkom srpnja vratio slobodu kretanja unutar Europske unije i označio početak ljetne sezone. Iako je riječ o potvrdi koja vrijedi za sve države članice EU, sada i bh. cijepljeni građani mogu do QR koda, ali samo oni koji posjeduju hrvatsko državljanstvo.

Prijepis cijepljenja

Informatički sustav koji koristimo dopušta prijepis cijepljenja u nekoj drugoj državi, moguće je to napraviti. Mi u Zavodu za javno zdravstvo to svakodnevno radimo, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah da kažem da to nije kvalitetno rješenje jer ne zadovoljava potrebe svih naših građana, ali zadovoljava bar potrebe ovog hrvatskog pučanstva koji ima taj OIB. Ako imate domovnicu imate ta prava. Uzgred, ne morate ni biti Hrvat, znam dosta ljudi koji imaju hrvatsku putovnicu a da nisu Hrvati, kaže Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

Pojašnjava da je QR kod koji je ponudila Republika Hrvatska priznat na EU platformi, te je valjan u cijelome svijetu. Upozorava stanovništvo da potvrde koje se izdaju u lokalnim zajednicama u BiH nisu valjane.

Nije za međunarodna putovanja

Zato što ti QR kodovi nisu međunarodno priznati. To vam može značiti nekakvu sigurnost unutar baze u BiH, da se baza uredno vodi, da se sve lako provjerava. Međutim, taj QR kod za međunarodno putovanje nije dobar, dodaje Jurić.

A nije dobro ni to što Bosna i Hercegovina još nema jedinstvenu Covid potvrdu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu kako su u tijeku konzultacije svih razina vlasti u području zdravstva da bi bio uspostavljen pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH. Ako bi proces bio okončan, mogao bi se implementirati najkasnije u roku od 60 dana.

Ističemo da sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje, sa integriranim QR kodom koji prati tehničke standarde Europske unije. Republika Srpska i Brčko distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa te mogućnost izdavanja potvrda s integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost. Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih županija.

Nepostojanje jedinstvenog QR koda u BiH nije onemogućilo da bh. građani putuju i to s kartonom o imunizaciji, odnosno potvrdom o cijepljenju bez QR koda. No, brojne su prednosti digitalne EU potvrde o Covidu, među ostalim, njen QR kod s digitalnim potpisom služi za zaštitu od krivotvorenja s obzirom na to da je lako provjerljiva.

FTV
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
7
4
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari