Dodaj komentar

Vojna policija HVO i PPN 'Ludvig Pavlović' dobivaju priznanje

ljubuski.info

Ove godine dvije postrojbe iz Hrvatskog vijeća obrane dobit će posebna priznanja na ceremoniji koju će upriličiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović u povodu obljetnice Oluje, dok će još tri postrojbe pričekati sljedeću obljetnicu.

Naime, kako smo već objavili, uz Vojnu policiju HVO-a, odličje će dobiti i Postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović".

Ove dvije postrojbe našle su se na popisu za odličja koji su dostavili iz Generalskoga zbora. Uz njih, za odličja ove godine bili su sredinom srpnja predloženi i 66. pukovnija za izgradnju cesta, zatim Hrvatsko ratno zrakoplovstvo HVO-a Hrvatske Republike Herceg Bosne, ali i I. poskok bojna, odnosno Poskoci HVO-a. Procedura, prije nego što predsjednik donese odluku, podrazumijeva da prijedloge razmotri posebno povjerenstvo.

U pravilu, kada se to povjerenstvo usuglasi s dodjelom odličja, predsjednik samo potpiše odluku. Ovoga puta za tri kandidirane postrojbe, doznaje se, trebalo je dodatno vrijeme za provjere, a naš sugovornik navodi kako bi njihov predstavnik trebao sljedeće godine biti na kninskoj tvrđavi. Sve postrojbe kojima je predsjednik Milanović prošle godine uručio odličja, bilo da su tri brigade HVO-a ili pak Specijalna postrojba MUP-a Herceg Bosne, sudjelovale su u vojnim operacijama koje su dovele do oslobođenja Hrvatske. Identičan je slučaj i s postrojbama koje će ta dva dana dobiti priznanje, ali i s onima koje su kandidirane za priznanja.

Zajedno s HV-om

A Vojna policija i Postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović" upravo su pod tim nazivima sudjelovale u nizu pripremnih, ali i završnih operacija oslobađanja Hrvatske. Priznanje koje je namijenjeno za Vojnu policiju obuhvatit će i niz protuterorističkih postrojba koje su djelovale u njezinu sastavu. Konkretno, postrojbe Vojne policije HVO-a sudjelovale su u jednoj od najvažnijih operacija, "Ljeto '95.", koje su nagovijestile slom Srpske Krajine i pobjedu združenih hrvatskih snaga sastavljenih od postrojbi HVO-a i Hrvatske vojske. Konkretno, postrojbe Vojne policije HVO-a u napadnim su djelovanjima bile pridodane pripadnicima 1. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, popularnim Tigrovima i Pumama, pod čijim zapovijedanjem su bile i ostale postrojbe HVO-a u akcijama oslobađanja Glamoča, Šipova, Mrkonjić Grada, Jajca i Drvara. A bile su u pripravnosti za operaciju "Oluja".

Identičan je slučaj s Postrojbom za posebne namjene "Ludvig Pavlović" koja je bila na najtežim bojištima, a najveći dio njezinih pripadnika su veterani koji su se borili u Hrvatskoj, a zatim postali dio HVO-a. Nakon prvotnih oslobodilačkih operacija u okviru Lipanjskih zora, krajem kolovoza 1992. postrojba dobiva naziv "Ludvig Pavlović". Sprječava prodor srpskih snaga na Rotimlju te osvajaju područje Hodova gdje pogiba zapovjednik Božan Šimović. Od 15. listopada djeluje u Jablanici i Prozoru gdje su izbili incidenti između Bošnjaka i Hrvata. Nakon pogibije Božana Šimovića, za zapovjednika postrojbe jednoglasno je izabran Dragan Ćurčić. Vojarna u Čapljini od tada nosi ime Božana Šimovića. Poslije ratuju oko Bugojna, Viteza, Busovače, Stoca i Mostara. U teškoj borbi na Bokševici gube četiri pripadnika, ali izvršavaju sve svoje zadatke u akcijama "Cincar" i "Zima '94.". Nastavljaju svoj put na Glamoču te u posljednjim akcijama "Ljeto '95." i "Maestral" oslobađaju Vitorog, Kujače, Šipovo, Bosansko Grahovo, Drvar, Jajce i posljednji Mrkonjić Grad.

Spasili Bihać

Posebno važna bila je operacija "Ljeto '95." koja je prethodila Oluji u kojoj su Vojna policija i Postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović" imale posebnu ulogu. Tada se sva energija usmjerila prema Glamoču i Grahovu, koji su bili strateški važni za dovođenje Krajine i Knina u okruženje. Četvrtog dana napadnih operacija Glamoč je stavljen u poluokruženje nakon osvajanja Ćoslija u blizini Glamoča, a snage HVO-a su, nakon ovladavanja Koričine i Kujače, Glamoču prišle s južne strane. Istodobno, 1. hrvatski gardijski zbor porazio je neprijatelja na Staretini. Petog dana operacije potkraj srpnja 1995. godine hrvatske su snage ušle u Glamoč i nastavile s potiskivanjem neprijatelja. Osvajanjem Grahova napravljen je ključni iskorak s bh. strane, a ovom operacijom spašen je Bihać od pada. Upravo je tu ulogu postrojbi HVO-a prepoznao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
8
8
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari