Dodaj komentar

Županijsko tužiteljstvo obustavlja istragu o smrti Lane Bijedić?

ljubuski.info

U listopadu će se navršiti dvije godine otkako je u koritu rijeke Studenčice, ispod vijadukta u Zvirovićima, na granici Ljubuškog i Čapljine pronađeno tijelo 19-godišnje Lane Bijedić.

Tijelo je u rječici pronašao lokalni ribar, a prema tragovima na mjestu događaja, posumnjalo se u nasilnu smrt. Međutim, kako je istraga slučaja odmicala, otvaralo se sve više pitanja, a odgovora je bilo sve manje.

Prema posljednjim informacijama, Tužiteljstvo ZHŽ, koje je otvorilo istragu protiv NN osobe za kazneno djelo ubojstvo, najvjerojatnije će u skorije vrijeme donijeti nalog o obustavljanju istrage, budući da nema dokaza koji bi ukazivali na počinitelja, a posljednji prikupljeni dokazi sve više govore u prilog tezi da bi se u ovom slučaju moglo raditi o samoubojstvu.

Stoga će istraga najvjerovatnije biti okončana do možebitne pojave nekih novih dokaza.

Lana je tog 6. listopada trebala otputovati iz Mostara u Sarajevo na fakultet. Međutim, u poslijepodnevnim satima je izašla iz kuće, kazavši majci kako ide s prijateljicom na piće, i više se nije vratila.

Kako i zašto se našla na mjestu gdje je tijelo pronađeno, potpuna je misterija, a istražitelji su skoro dvije godine pokušavali sklopiti mozak i otkriti što se točno desilo.

Tijekom istrage saslušan je veliki broj svjedoka, na osnovu kamera videonadzora utvrđena je putanja kojom se kretala, od telekomunikacijskih operatera pribavljeni su podaci o ispisu dolaznih i odlaznih poziva Laninog mobitela, kao i drugih mobitela koji su toga dana bili na baznim stanicama koje pokrivaju mjesto gdje je tijelo pronađeno, ali ništa od toga nije bitno koristilo u istrazi.

Obdukcijom koja je obavljena po nalogu Tužiteljstva ZHŽ utvrđeno je da je djevojka imala povrede po vratu i tijelu, za koje je vještak kazao kako su mogle nastati davljenjem, te udarcima šakama, nogama ili tupim predmetom. Stoga je slučaj kvalificiran kao ubojstvo i istraga je sve vrijeme vođena u tom pravcu.

Međutim, nakon što je Tužiteljstvo ZHŽ angažiralo Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice, prvotni nalaz koji je sačinio dr. Dražen Damjanjuk, koji je obavio obdukciju, doveden je u pitanje.

Naime, u nalazu je dr. Clark naveo kako povrede koje su utvrđene na tijelu djevojke nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego su posljedica udara tijela o tvrđu podlogu te da se radilo o padu s velike visine (vijadukta?), prvenstveno desnom stranom tijela.

Osim Clarka, kako saznajemo, više vještaka sudske medicine dalo je neformalno mišljenje koje se poklapa s njegovim, dok dr. Damjanjuk i dalje smatra kako povrede nisu posljedica pada s vijadukta.

Novu obdukciju nije moguće provesti, budući da je majka pokojne Lane njeno tijelo kremirala nedugo nakon što je okončana obdukcija.

Tezu da bi se moglo raditi o samoubojstvu, odnosno padu s vijadukta podupiru i snimci videonadzora s autoceste.

Kako saznajemo, iako je kvalitet ovih snimaka loš, u kritično vrijeme na mjestu točno iznad mjesta gdje je tijelo pronađeno vidi se točka, za koju se pretpostavlja da je riječ o Lani, nakon čega se ona više ne vidi, a nije "uhvaćena" ni naprijed ni nazad gledano od mjesta na kojem je snimljena.

Također, sadržaj pronađen u Laninom telefonu, ali i njenoj bilježnici, istražitelje upućuje na to da su nesretnu djevojku prije nego što je pronađena mrtva morile teške misli.

U njenom telefonu pronađena je zumirana fotografija mjesta na kojem je njeno tijelo pronađeno, a koja je vrlo vjerovatno snimljena sa vijadukta. S tim u vezi svjedočile su dvije osobe, od kojih je jedna navela da je u kritično vrijeme naišla i vidjela djevojku kako fotografira s mosta, dok je druga svjedokinja naišla nedugo nakon toga, ali na vijaduktu više nikog nije bilo.

Također, istražitelji su u njenom telefonu pronašli podatke da je pretraživala "kako se ubiti" i druge slične sadržaje.

Podsjetimo, iz Tužiteljstva su nakon prozivki u medijima da su navodno istragu vodili u pogrešnom pravcu kazali kako se neće oglašavati sve do donošenja konačne tužiteljske odluke u ovom slučaju.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
4
2
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari