Dodaj komentar

Zašto su Grude 'raj za umirovljenike'

ljubuski.info

Općina Grude prva je i jedina u BiH, u kojoj se već dvije godine provodi projekt pod nazivom "Pomoć u kući".

Ovim programom nastoji se starijim i usamljenim osobama na ovom području, podići kvalitetu života te pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Priliku za posao dobilo je sedam nezaposlenih žena koje vode brigu o korisnicima projekta.

U svom domu u Drinovcima, Nevenka Leventić dva puta tjedno vrata otvara gerontodomaćicama.

Osmijeh i radost, a vrlo često i suze radosnice Nevenka ne krije. Teško se kreće, živi sama. A vrata joj , kaže, otvaraju samo ove vrijedne domaćice i socijalne radnice.
Jedino su me one spasile od moje samoće i bolesti. Jedino mi one pomažu, donesu sve što mi treba, počiste, zovnu me pitaju me što mi treba, ja njih zovnem, ja samo kažem hvala svima koji su omogućili da obilaze starce i da pomognu ljudima koji ne mogu. Nisam sama. Ima nas još koji smo tužni, jadni i sami i koji ne možemo, ispričala je Nevenka Leventić.

Topla riječ i posjeta

A pored Nevenke još 24 stare i iznemogle osobe primaju pomoć ali i podršku u svim segmentima života. Topla riječ i posjeta za njih je neprocjenjiva.
Da mi nije njih ja ne bih ništa imala. Tko bi mi donio nešto iz dućana? Niko. Nema ovdje naroda, nemam koga zvati. Ja mogu umrijeti i biti ovdje zatvorena, nitko ne bi znao, nitko me ne bi našao jedino ove cure što dolaze, kaže Nevenka.

Osobna higijena, higijena prostora, pomoć u hranjenju, nabava namirnica, plaćanje računa i još mnogo toga u opisu je njihovog posla.
Njoj konkretno najviše ovako, skuhamo kavu, popijemo, napravimo joj društva, obavimo kupovinu, lijekove, pospremimo po kući jer je ona baš nemoćna. Ona sa štakom nekako uspije sebi skuhati, a sve ostalo joj je teško pa to mi odradimo, kazala je gerontodomaćica Mirjana Sesar.

Moraš imati empatije prema njima, jer oni su nama kao dio obitelji. Mi njih ne gledamo više kao naše korisnike nego kao vlastite bake, istaknula je druga gerontodomaćica Ivana Šimić.

Potpuno besplatan program

Program je osmislila i financirala Općina te je besplatan za sve korisnike.
Glavni cilj je bio doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba s onesposobljenjem kako bi se taj svakodnevni život odvijao u toplini njihovih domova, pojasnila je socijalna radnica Marija Miloš.

Radno vrijeme je od 7 do 15 sati, korisnici se obilaze dva puta tjedno, i ovisi od potreba korisnika koliko će se zadržati, istaknula je socijalna radnica Ljubica Grizelj.

A potrebe su različite, od materijalnih pa do psiholoških, jer baš kao na početku tako i u posljednjem periodu života potrebna im je posebna briga i humaniji odnos.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
3
2
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari