Dodaj komentar

Nepostojanje sustava navodnjavanja glavna kočnica ruralnoga razvoja BiH

ljubuski.info

Brojni poljoprivrednici ovih tjedana s osobitim zanimanjem prate vremensku prognozu tražeći barem i naznake kako će doći do okončanja toplinskog vala i prijeko potrebnih oborina.

Suša, koja je pogodila veći dio Bosne i Hercegovine, a posebice južne krajeve, ponovno je aktualizirala pitanje opremljenosti poljoprivrede za suočavanje s ekstremima, a pogotovo kada je riječ o sustavim navodnjavanja koji su i dalje jedan od ograničavajućih čimbenika za iskorištavanje svih kapaciteta kojima raspolažemo. Program ruralnog razvoja Federacije BiH za razdoblje od 2018. do 2021. upravo kao jedno od ključnih ograničenja, u smislu povećanja prinosa, navodi nisku razinu ulaganja u modernizaciju, kao što su sustavi navodnjavanja, mehanizacija obrade zemljišta te staklenička proizvodnja. Iznimno mali udio navodnjavanoga poljoprivrednoga zemljišta jedan je od najvažnijih nedostataka u SWOT analizi konkurentnosti poljoprivrede i prehrambenoga sektora, a sve navedeno govori o potrebni promjene paradigme kada je riječ o dostupnosti vode za poljoprivredna zemljišta.

Hercegovačka kraška polja sa svojim rječicama, a često i ponornicama, imaju potencijal postati okosnica poljoprivredne proizvodnje, no pritom bi bilo od ključnoga značaja unaprijediti sustave navodnjavanja te u konačnici osigurati veće površine koje će biti opskrbljene takvim sustavima. Strateški plan ruralnog razvoja BiH (2018. - 2021.) predlaže da se, kada je riječ o Federaciji, pronađu načini za nadoknadu nedostajuće vode u ključnim razdobljima. Imajući u vidu kako je izostanak navodnjavanja jedno od glavnih proizvodnih ograničenja pri uzgoju poljoprivrednih kultura u Federaciji BiH, izrađen je projekt "Osnove uređenja zemljišta - program navodnjavanja i program okrupnjavanja posjeda u Federaciji BiH".

U okviru projekta planirano je detaljno snimanje stanja postojećih sustava za navodnjavanje, a u konačnici je predviđeno povećanje površine poljoprivrednoga zemljišta pod sustavima za navodnjavanje na 30.000 hektara, što bi onda činilo 4% obradivoga poljoprivrednoga zemljišta u Federaciji BiH.

To je osobito važno s obzirom na procjenu kako će u budućnosti utjecaj klimatskih promjena, počevši od povećanja prosječnih temperatura pa do smanjenja prosječnih oborina, imati negativan utjecaj na poljoprivredu proizvodnju, a što u prijevodu znači kako će navodnjavanje postati nužnost.

Osiguravanje vode za potrebe navodnjavanja morat će se rješavati u okviru izgradnje više namjenskih akumulacija te preraspodjelom voda u okviru postojećih akumulacijskih prostora. No, kao što je poznato, i višak vode može predstavljati prepreku učinkovitijem razvoju poljoprivrede, pa bi tako bilo potrebno ulaganje i sustave odvodnje, odnosno crpne stanice.

Uz sustave za navodnjavanje, za konkurentniju poljoprivrednu proizvodnju nužne su i investicije u tehničko-tehnološku opremljenost domaćih proizvođača, počevši od mehanizacije kojom se tretiraju obradive površine pa do objekata. Pozitivna je vijest što je ove godine u Federaciji osigurano 10 milijuna maraka za potporu u investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
4
6
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari