Dodaj komentar

Općinama i gradovima bespovratna sredstva za infrastrukturu

ljubuski.info

Općine i gradovi s prostora Federacije BiH koji su razradili dobar projektni koncept za izgradnju različitih infrastrukturnih projekata mogu od Vlade Federacije BiH dobiti bespovratnih 700.000 KM poticajnih sredstava.

U javnom pozivu koji je raspisala federalna Vlada piše kako se općine i gradovi mogu prijaviti za projekte iz područja izgradnje, završetka cestovne infrastrukture (ceste, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprečavanje erozije itd.), komunalne infrastrukture (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže itd.).

Za iznos od 700.000 KM tako su se mogli prijaviti i za izgradnju ili završetak objekta obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao što su predškolski objekti, školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školske sportske dvorane i igrališta…

Za isti iznos mogli su se prijaviti i projekti od značaja za jedinice lokalne samouprave, kao što su domovi kulture, društveni domovi, knjižnice, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, projekti povećanja energetske učinkovitosti objekata, fasada objekata, zamjene otvora i krovova, sustava grijanja i hlađenja ili financiranja te drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

U pozivu koji je objavila Vlada Federacije BiH, između ostalog, stoji kako je opći cilj ovoga poziva doprinijeti poboljšanoj kvaliteti života te proizvodnoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji lokalnih razina vlasti u Federaciji BiH.
Prijavu na javni poziv mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave, osim onih jedinica lokalne samouprave koje nisu opravdale utrošak dodijeljenih sredstava iz prethodnih godina, odnosno koje nisu do 30. lipnja 2021. godine obavijestile Federalno ministarstvo financija o razlozima kašnjenja u utrošku dodijeljenih sredstava iz proračuna FBiH za 2020. godinu. Prednost će imati projekti koji su visokog stupnja zrelosti i prioritetni su za provedbu u jedinicama lokalne samouprave te izravno doprinose boljoj kvaliteti života - stoji u javnom pozivu Vlade Federacije BiH, čiji je rok istekao polovinom srpnja ove godine.

Načini procedure

Poziv je stigao nakon dviju odluka federalne Vlade od 24. lipnja ove godine vrijednih 30.000.000 KM na ime transfera drugim razinama vlasti u FBiH.

Prvom odlukom, stoji u izvješću Vlade FBiH, utvrđeni su kriteriji, način i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih u proračunu FBiH za 2021. godinu kroz tekuće transfere drugim razinama vlasti, općinama i gradovima u iznosu od 10.000.000 KM. Ta sredstva bit će dodijeljena po načelu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19. Vlada FBiH posebnom će odlukom utvrditi dinamiku doznačavanja te način izvješćivanja o utrošenim sredstvima.

Druga odluka odnosi se na utvrđivanje načina i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim proračunom FBiH u iznosu od 20.000.000 KM, a namijenjenih za kapitalne transfere općinama i gradovima. Ta sredstva bit će dodijeljena općinama i gradovima za financiranje ili sufinanciranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti provedene u jedinicama lokalne samouprave i namijenjena su za nekoliko oblasti.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
2
9
9

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari