Dodaj komentar

Projektom "Zvuk kamena" obučeno 49 nezaposlenih

ljubuski.info

Iako Hercegovina ima potencijal i tradiciju eksploatacije i obrade kamena, trenutačno se samo 15 posto domaćeg kamena prodaje na bosanskohercegovačkom tržištu, dok je onog iz uvoza 85 posto, što jasno govori o nepotrebnom deficitu u ovom materijalu.

Svjesni ovog potencijala koji ima Hercegovina, na području Zapadnohercegovačke županije u razdoblju od 2018. do 2019. realiziran je EU projekt 'Zvuk kamena - Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji i preradi kamena', vrijedan više od 50.000 eura. Projekt je implementiralo udruženje LINK Mostar u suradnji s Općinom Grude, Srednjom strukovnom školom iz Posušja i Zavodom za zapošljavanje ove županije te privatnim sektorom kao i drugim nevladinim organizacijama.

Nastavni plan i program

Cilj je bio upravo doprinijeti razvoju tržišta rada u sektoru kamena na području ove županije. Kroz projekat se radilo na otvaranju preduvjeta za rješavanje usuglašenosti ponude i potražnje na tržištu rada u sektoru kamena na ovom području te na stalnom povećavanju broja mladih za obuku i prekvalifikaciju s ciljem zapošljavanja, objašnjava Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruge LINK.

Svjesni činjenice kako postoji nesporazum kada je u pitanju kreiranje nastavnih planova i programa koji nisu u skladu s potrebama tržišta rada, radilo se na izradi politika s ciljem kreiranja nastavnog plana i programa za zanimanja tesar i klesar, te organizaciju obuka i prekvalifikaciju za mlade nezaposlene osobe s ovog područja.

Ono što je također u okviru ovog projekta urađeno jeste izgradnja kapaciteta strukovne škole, odnosno njihovog konkretnog Centra za obuku. Kapaciteti ovog centra unaprjeđeni su kroz nabavku IT-opreme kao i specijalne opreme za strojnu obradu kamena čime su otvorene mogućnosti za praktičnu obuku za mlade u okviru Srednje strukovne škole u Posušju.

Obučeno 49 nezaposlenih osoba

Projektom Zvuk kamena obučeno je 49 nezaposlenih osoba za zanimanje klesar, a Centar za obuku i dalje egzistira u okviru srednje strukovne škole u Posušju.

Ovo partnerstvo predstavlja osnovni instrument realiziranja aktivne politike zapošljavanja i temelj za razvitak, zapošljavanje i socijalnu inkluziju na lokalnoj razini u sektoru kamena. Formirano je kao krovna institucija koja radi na analiziranju potreba gospodarskih subjekata te ponude radne snage, kako bi se definirale i implementirale aktivnosti za dalje usklađivanje.
Sektor kamena smatra se kao deficitno zanimanje tako da je neophodno raditi na jačanju sinergije s obrazovnim sektorom na kreiranju i adaptiranju programa na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji kako bi se mladim nezaposlenim osobama omogućilo dodatnu preobuku s ciljem pronalaska zaposlenja, kazala je Gekić.

Više od 550 zaposlenih

Projekt "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" kojeg je Europska unija financirala s 4 milijuna eura a provodila Međunarodna organizacija rada (MOR), imao je za cilj podržati razvoj partnerstava i povećati zaposlenost prekvalifikacijom nezaposlenih osoba na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Projekt se počeo provoditi u ožujku 2016. godine kao dio EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje. U razdoblju do travnja 2019. godine, podržan je razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su svojim djelovanjem prekvalificirale više 1600 nezaposlenih osoba od kojih je više od 550 zaposleno.

Radi se primarno o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uključujući žene, mlade, manjinske zajednice, povratnike, interno raseljene osobe i teško zaposlive osobe.

Sva partnerstva koja su podržana u okviru projekta, imaju po barem jednog predstavnika od pet ključnih lokalnih aktera koji uključuju općinu ili gradove, javne službe za zapošljavanje, poslodavce, obrazovne institucije i nevladine organizacije.

Formirano 40 novih biznisa

Partnerstvima je za provođenje njihovih aktivnosti, tj. za provođenje aktivnih mjera na tržištu rada, pružena financijska podrška u obliku grantova u prosječnim iznosima od 200.000,00 EUR u okviru prvog poziva, odnosno do 50.000,00 EUR u okviru drugog poziva, kao i tehničko-savjetodavna podrška od strane Međunarodne organizacije rada tijekom provođenja projekata.

Posebna pažnja je posvećena uspostavljanju partnerstava kao samoodrživog oblika suradnje svih lokalnih aktera. Očekuje se da će partnerstva uspostavljena u sklopu projekta nastaviti djelovati samostalno i nakon završetka projekta i tako doprinositi integriranom lokalnom razvoju.
Nova lokalna partnerstva ključni su alat i instrument kako zadržati mlade u ljude u BiH. Samo jedan od značajnih rezultata koje je LINK u zadnjoj godini proveo jeste da je formirano 40 novih biznisa što upravo daje neki entuzijazam da se mijenja svijest mladih ljudi, da sve više njih želi ostati u BiH, zaključuje Alisa Gekić.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
7
8
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari