Dodaj komentar

"Smiljomanija" nažalost završena priča

ljubuski.info

Nakon euforije za smiljem, koja je vladala prije nekoliko godina, potražnja je polako počela da jenjava, a završni udarac uzgoju ove biljke u Hercegovini zadala je pandemija virusa korona.

Iako je izvoz eteričnih ulja, parfemskih i toaletnih proizvoda iz BiH ove godine nešto veći nego lani, proizvođači ističu da je tržište prezasićeno pa mnogi odustaju od uzgoja, a nekada prostrana polja pod smiljem danas zarastaju u korov.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do lipnja ove godine izvoz u oblasti eteričnih ulja, parfimerijskih i toaletnih proizvoda iznosio je oko 24 milijuna KM, što je za šest milijuna maraka više nego u istom razdoblju prošle godine.
U prvoj polovini godine uvezeno je tih proizvoda u vrijednosti većoj od 184 milijuna maraka, što je za oko 18 milijuna više nego lani, izračunali su statističari.

Vlasnik destilerije "Anđelić" Radovan Anđelić iz Trebinja kazao je kako je interesiranje za druga eterična ulja uglavnom isto, ali da je "smiljomanija" nažalost završena priča.
Dogodila se hiperprodukcija smilja, naročito u zapadnoj Hercegovini, u kojoj se proizvodila količina koja može da namiri trećinu svjetskih potreba, kazao je Anđelić, koji pretpostavlja da u zapadnoj Hercegovini ima nekoliko tona ulja smilja koje stoji u skladištima.

Njegov sugrađanin Miodrag Asanović, vlasnik destilerije "Svitavac", također smatra da je tržište zasićeno ovim proizvodom, zbog čega su mnoge plantaže smilja zarasle u korov.
Skoro 80 posto ljudi je odustalo od uzgoja smilja i njegovog prerađivanja. Naši destilatori su van funkcije, jer ove proizvode nemamo kome prodati, kazao je Asanović.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona utjecala je i na slabiju prodaju ostalih eteričnih ulja, kako kod nas tako i u svijetu.
I ova godina je veoma loša. Moglo bi da bude daleko više izvoza eteričnih ulja, ali bi nadležni morali da interveniraju da bi pomogli proizvođačima, istakao je Asanović.

Situacija nije ništa bolja ni u FBiH, gdje sve više proizvođača odustaje od smilja. Vlasnik destilerije "Novi dan" iz Gornje Blatnice Marin Sušac kazao je da su se godinama nadali da će situacija biti promijenjena, ali da nade nema više.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
5
9
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari