Dodaj komentar

Ljubušak osuđen zbog prijetnji Martini Mlinarević

ljubuski.info

Općinski sud u Ljubuškom donio je pravomoćnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), zbog prijeteće poruke koje je putem Facebooka uputio veleposlanici BiH u Češkoj Republici Martini Mlinarević.

Naime, nakon što je kolovozu 2019. na Facebooku objavila vijest kako joj je zabranjeno predstavljanje knjige "Huzur" na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje.

Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović, nazivajući je, između ostalog, "izdajnicom" svoga naroda i "neprijateljem Hrvata", navode iz Udruge BiH novinari.

Tri mjeseca zatvora

Zbog spomenute poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25. ožujka donio presudu protiv Pavlovića zbog kaznenog djela - izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora.

Općinski sud Ljubuški, hvala dobri ljudi moga rodnog grada, koji imate snage pokazati čast i poštenje. Rasplakalo me.

Prva reakcija suda, nakon svih godina, nakon svih pretrpljenih online ružnoća, čoporativnog čerečenja i cyberbullinga kojem sam izložena. Rasplakalo me, jer će spomenuti Jurica valjda naučiti, da željeti nekome smrt, tko ti ništa načinio nije u životu, nikada ne vodi ničemu, napisala je na Facebooku Mlinarević.

Kaznu neće morati izvršiti ako osuđeni u razdoblju od godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

Kažnjavanje online napadača

Smatramo kako je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru vrlo važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje. Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević, jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje, kazala je pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruge BH novinari Vildana Džekman,.

Mišljenja je kako uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna za ovu vrstu kaznenog djela, ali da, svakako, predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama, navodi se u priopćenju.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
9
5
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari