Dodaj komentar

Olakšati ulazak turista u BiH

ljubuski.info

HDZ-ovi ministri ni na koji način ne zaustavljaju dolazak turista u BiH, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Želim vjerovati da će ovo pitanje biti riješeno što prije na dobrobit gospodarstva i turizma u BiH, ističe Gudeljevićeva, koja je i visoki dužnosnik HDZ-a, i dodaje kako se, kao ministrica, zalagala za izmjenu odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca.

Koliko je do danas BiH dobila cjepiva iz COVAX sustava, koliko još treba da dobije?

U ovom trenutku BiH je putem COVAX mehanizma primila 191.220 doza cjepiva protiv kovid-19 zaraznog oboljenja. Od dodijeljenih doza cjepiva očekujemo još 40.800 doza "AstraZeneca" cjepiva, pet tjedana poslije zadnje isporuke koja je bila 14. svibnja.

O broju dodijeljenih doza, putem novih isporuka, očekujemo informaciju od GAVI-a sredinom šestog mjeseca. Dakle, Ministarstvo ne određuje niti dinamiku isporuke niti količinu doza. BiH je ukupno preko COVAX mehanizma uplatila 1.232.000 doza cjepiva.

Najavili ste da bi do kraja lipnja u BiH trebalo da stigne 162.000 "Pfizerovih" cjepiva. Hoće li one stići u jednoj pošiljci ili ćemo opet dobivati na kapaljku?

Do kraja šestog mjeseca putem EU4HEALTH mehanizma stići će 54.990 doza cjepiva "BioNTech/Pfizer" proizvođača, a o broju doza istog proivođača putem COVAX mehanizma, koji će nas dovesti do ukupnog broja koje ćemo primiti do kraja šestog mjeseca, obavijestit ćemo vas nakon što nam GAVI dostavi informacije o broju dodijeljenih doza za sljedeće razdoblje.

Što je s izravnim nabavkama koje idu preko entiteta? Iz Federacije BiH prošlog tjedna su najavili kako planiraju nabavku "Pfizerovih" cjepiva, ali koja će ići preko institucija BiH. Je li vas netko kontaktirao i postoji li takva mogućnost?

Pitanje o izravnim nabavama entiteta i Brčko distrikta treba da preusmjerite na te adrese, izuzev u slučaju nabave cjepiva "BioNTech/Pfizer" proizvođača, gdje je Ministarstvo na osnovu iskazanih potreba nadležnih zdravstvenih institucija (1.220.000 doza) kao i potpisanog Ugovora o povjerljivosti dobilo poziv za sastanak, koji će se održati ovih dana.

Za potrebe ovog sastanka formiran je pregovarački tim, u čijem radu će sudjelovati predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija u BiH, a Ministarstvo civilnih poslova će koordinirati te aktivnosti. Pitanje izravnih nabava je veoma kompleksno i uključuje puni angažman svih razina koje su iskazale potrebu za nabavom cjepiva ovim putem.

Hoće li BiH ublažavati mjere za ulazak stranaca u BiH u tijeku sezone, kakvi su planovi i postoji li mogućnost za to, s obzirom na to da turistički radnici traže da im se u tom smislu olakša situacija?

Ministarstvo civilnih poslova BiH je prepoznalo potrebu pomoći gospodarstvenom sektoru, posebice kada govorimo o skoroj turističkoj sezoni. Upravo zbog toga je predloženo ažuriranje postojećih mjera ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Kako? Tako da im se omogući ulazak ukoliko posjeduju: negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv kovid-19 zaraznog oboljenja. Ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primanju jedne doze je validna ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska granice. Predložen je ulazak u BiH i ukoliko osoba posjeduje potvrdu kojom se potvrđuje da se putnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaest dana od dana prispijeća pozitivnog testa, a ne duže do 180. dana prvog pozitivnog testa.

Ažuriranim mjerama, koje u potpunosti prate standarde Europske unije, omogućilo bi se da turisti, ali i ostali strani državljani lakše ulaze u BiH. Ovom prijedlogu potporu nisu dali bošnjački ministri osim ministra sigurnosti.

Je li u ovom trenutku opasno ublažavati mjere za ulazak u BiH?

Proteklih godinu i pol dana su nas naučile da je još nezahvalno prognozirati kraj pandemije, tako da poseban akcenat sa nadležnim zdravstvenim institucijama stavljamo na traženje idealnog odnosa između potrebnog kvalitetnog epidemiološkog odgovora, a u isto vrijeme i na pomoć gospodarstvu i nadolazećoj turističkoj sezoni.

Jeste li zadovoljni onim što se u BiH uradilo u borbi s pandemijom i je li se moglo uraditi više?

Moramo biti svjesni administrativnog uređenja, bolje reći nadležnosti u oblasti zdravstva kojim je definirana koordinirajuća uloga Ministarstva. Sve aktivnosti Ministarstva i Vijeća ministara BiH o COVAX i EU4HEALTH mehanizma, gdje je primarno i prepoznata naša uloga, završene su na vrijeme. Govoreći o izravnim nabavama cjepiva, a znajući za činjenicu da u BiH ne postoji isključivo jedna adresa za nabavu cjepiva, smatram da su rezultati mogli i trebali biti bolji.

Kakav je Vaš stav o ukidanju viza građanima Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Saudijske Arabije?

Želim naglasiti da HDZ-ovi ministri ni na koji način ne zaustavljaju dolazak turista u BiH. Upravo sam se ja kao ministrica zalagala za izmjenu odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca. U mom prijedlogu se navodi i brzi antigenski test kao vrsta olakšice pri ulasku, a što su bošnjački ministri odbili. Smataram da je favoriziranje nekih turista u odnosu na druge, pa i državljane BiH koji žive u dijaspori, nedopustivo i skandalozno. Brzi test koji sam predložila, kao i potvrde o cijepljenju ili preboljeloj bolesti izazvanoj korona virusom bi olakšali i ubrzali ulazak turista u BiH. Ovdje ne možemo nikako govoriti o racionalnim, nego politikantskim razlozima odbijanja naših prijedloga. Stoga, smatram zlonamjernim obrtanje teza da su HDZ-ovi ministri onemogućili ulazak turista u BiH. Želim vjerovati da će ovo pitanje biti riješeno što prije na dobrobit gospodarstva i turizma u BiH.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
3
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari