Dodaj komentar

Održana 7. sjednica Gradskog vijeća Ljubuški

ljubuski.info

Glavne teme današnje 7. sjednice Gradskog vijeća Ljubuški bile su informacije o radu Crvenog križa Ljubuški i poduzeća Alba BH, rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu i odluka o kreditnom zaduženju Grada za projekt "Heritage Revived" u sklopu kojeg se obnavlja kula herceg Stjepana u Ljubuškom.

Informacije su stavljene na znanje, a spomenute odluke su vijećnici usvojili, što znači da se rebalansom za 800 tisuća KM povećava Proračun Grada Ljubuškog za 2021.

Prihodi proračuna povećavaju se za iznos od 800 tisuća. Dva dosadašnja natječaja daju nam za pravo da planiramo povećanje od prihoda za prodaju zemljišta za 300 tisuća KM, a u materijalima imate i pokretanje javne nabavke za namjensko zaduženje za projekat "Heritage Revived". Taj primitak je također primitak proračuna u iznosu od 500 tisuća, objasnio je uoči glasovanja Stipe Bubalo, šef Odjela financija pri Službi gospodarstva općine Ljubuški. Bubalo je naveo kako se povećava i rashodovna strana proračuna, pa se tako odvaja po 40 tisuća KM za Ljubuški outdoor festival i za Groblje mira na Bilima, povećavaju se subvencije za Dječji vrtić i Crveni križ, za nove zelene površine, u proračun je ugrađena i subvencija malom i srednjem poduzetništvu.

Najviše pitanja danas je imao vijećnik Zrinko Čuvalo, a gradonačelnik Vedran Markotić je obrazlagao pojedine točke.

Što se tiče kreditnog zaduženja za projekt "Heritage Revived", gradonačelnik Markotić je rekao kako se Grad kreditno zadužuje kako bi se uspješno završio povijesni projekt za Ljubuški.
Grad se kreditno zadužuje u sklopu projekta "Heritage Revived". To je financiranje kapitalnih investicija, financiranje radova na našoj tvrđavi herceg Stjepana. Ovdje cjelokupni iznos radova financira Europska Komisija, ali je predviđeno predfinanciranje na način da će Grad Ljubuški izvršiti plaćanje izvedenih radova i nadzor, a odmah po dostavljanju izvještaja o izvršenom plaćanju, upravljačko tijelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU će preko razvojne agencije HERAG kao nositelja projekta prebaciti sredstva natrag Gradu Ljubuški kao partneru na projektu. Ovdje se radi o namjenskim sredstvima koja su nama potrebna jer Europska komisija traži od nas da mi izaberemo izvođača, da mi platimo radove i da sve to skupa šaljemo EU komisiji koja to sve provjerava, da li je sve dostavljeno što treba biti dostavljeno. Oni obično u roku od 3 do 6 mjeseci rade povrat tih sredstava, rekao je Markotić.

On je istaknuo kako je ovo projekt na koji svi Ljubušaci mogu biti ponosni.
Na kuli je već jedan zid izgrađen. Desetljećima se priča o obnovi kule herceg Stjepana, a mi smo ti koji smo to pokrenuli, zajedno s prošlim sazivom vijeća. Nadam se da će do kraja ovog saziva Gradskog vijeća ovaj posao biti završen, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako će kredit odmah biti zatvoren čim EU vrati natrag sredstva.
Nama trebaju ta sredstva (kreditno zaduženje) da mi možemo platiti radove na kuli. Nama kao Gradu biti će teško odjednom platiti 200, 300 tisuća izvođaču kada on nama dostavi račune, a dok to ne platimo, ne možemo povući nazad ta sredstva od EU, objasnio je Markotić i dodao kako na kraju Grad Ljubuški u obnovu kule neće uložiti niti marku svojih sredstava, s obzirom da se planira povrat sredstava u proračun Grada od strane EU.

Mislim da svi moramo biti zadovoljni i ponosni na ovo što smo uspjeli i zahvala svima koji su sudjelovali u pripremi i pisanju projektne dokumentacije, rekao je Markotić.

Osim rebalansa i kreditnog zaduženja, vijećnici su danas izglasali i pružanje dodatne financijske potpore investitorima na Mostarskim Vratima i Zvirićima, dodjelu koncesija poljoprivrednicima i poslovnih prostora političkim strankama HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, a gradonačelnik je također iskoristio priliku i da čestita ljubuškim sportskim klubovima na ovogodišnjim sjajnim uspjesima.
Ljubuški je u prošlom tjednu dobio dva nova prvaka. Rukometnom klubu Izviđač čestitam osmu povijesnu titulu prvaka Bosne i Hercegovine u rukometu. Meni je ova osobno jedna od najdražih jer su nas svi nekako podcijenili, osobito u ovoj sezoni. S našim omladinskim pogonom - tzv. "dječjim vrtićem", s manjim proračunom nego što ima velika većina ostalih premijerligaša smo napravili čudo, pa se i ovim putem zahvaljujem i treneru Toniju Čolini, direktoru Davidu Grbavcu i predsjedniku Toniju Kraljeviću. Čestitam i našem Nogometnom klubu Ljubuški koji se prošetao nogometnom ligom Jug. Čestitam čitavom stručnom stožeru i igračima. To nije mala stvar za našu sredinu da imamo tako sjajne sportske kolektive. To nas treba motivirati da se još više trudimo i pomažemo sport. Kada vidimo s koliko malim sredstvima čine čuda u odnosu na neke puno veće gradove, moramo im dati još jaču i još veću podršku, rekao je gradonačelnik.

On je danas pohvalio i rad Crvenog križa Ljubuški.
Što se tiče rada Crvenog križa Ljubuški, ja sam izuzetno zadovoljan, mislim da rade odličan posao u datim okolnostima. Protekla godina je bila izuzetno teška. Tada su Crveni križ, Civilna zaštita, Gorska služba spašavanja, te naš Dom zdravlja reagirali odlično i pomagali su građanima. Mislim da trebamo biti ponosni na njih, rekao je Markotić.

Sjednica je održana u prostorijama Kulturnog centra Ljubuški.

Današnji dnevni red je izgledao ovako:

 1. Usvajanje zapisnika sa VI. sjednice Gradskog vijeća,
 2. Informacija o radu za 2020. godinu i Program rada za 2021. godinu Crvenog križa Ljubuški,
 3. Informacija o radu za 2020. godinu Alba BH poslovna jedinica Ljubuški,
 4. Izvješće Povjerenstva za praćenje radova na koncesijama
 5. Aktualni sat (vijećnička pitanja, sugestije, prijedlozi i ostalo)
 6. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu,
 7. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršenju Proračuna Grada Ljubuškog za 2021. godinu
 8. Prijedlog Odluke o dodavanju suglasnosti za donošenje Odluke o pokretanju postupka javne nabave usluge kreditnog zaduženja u svrhu realizacije projekta Heritage - Revived,
 9. Prijedlog Odluke o Strategiji razvoja Grada Ljubuškog za razdoblje 2021- 2027. godine,
 10. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevnom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata,
 11. Prijedlog Odluke o određivanju građevnog zemljišta u državnom vlasništvu,
 12. Prijedlog Odluke o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog,
 13. Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka dodjele koncesija na poljoprivrednom zemljištu na području Grada Ljubuškog,
 14. Prijedlog Odluke o prestanku svojstva javnog dobra u općoj uporabi,
 15. Prijedlog Zaključka o dodjeli poslovnog prostora na korištenje Gradskom odboru HDZ BiH Ljubuški,
 16. Prijedlog Zaključka o dodjeli poslovnog prostora na korištenje Gradskom odboru HDZ 1990 Ljubuški,
 17. Odluka o izmjeni Odluke platnih razreda i koeficijenata za plaće i naknade plaće izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih dužnosti i savjetnika, državnih službenika i namještenika
 18. Prijedlog Odluke o prodaji neizgrađenog građevnog zemljišta

Poslušajte cjelovitu snimku današnje sjednice Gradskog vijeća

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
6
3
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari