Dodaj komentar

Prilika za nove generacije ljubuških vinara

ljubuski.info

Ljubuški nastavlja seriju velikih gospodarskih projekata, a jedan od posljednjih je davanje vrijednog poljoprivrednog zemljišta, poznatijeg kao Plantaža, pod koncesiju ljubuškim vinarima, koji sada kreću u podizanje velikih nasada vinove loze.

Vinogradarstvo i vinarstvo u Ljubuškom vraća se na stare staze slave. Od vinarije HEPOK koja je slovila za najstariju u BiH, preko epizoda oko njezine privatizacije do prilike za nove generacije ljubuških vinara. Njih šest je potpisalo koncesijske ugovore za korištenje zemljišta površine 40 hektara. Pred vinogradarirama i vinarima je sada mnogo posla.
Najprije treba ga iščistiti od mehaničkih i bioloških ostataka, pripremiti za sadnju, naručiti sadnice i nadam se da ćemo već najkasnije na proljeće one druge godine da ćemo imati formirane vinograde, a onda kroz naš trud izvesti do rodnosti, poručuje predsjednik Udruge vinara Ljubuški Zdeno Milas.

Nositelj prava posjeda zemljišta Plantaža je ZHŽ. Potpisivanjem ugovora s Gradom Ljubuški ono je dodijeljeno poljoprivredncima, čime će zapadni ulaz u grad ponovno krasiti nasadi vinove loze.
Vinogradarstvo i vinarstvo su naprasto utkani u DNK Ljubuškog. A ovaj projekt će oplemeniti taj prostor, oformiti nova radna mjesta ali isto tako krajobrazno oplemeniti taj ulaz u Ljubuški kazao je ministar financija ZHŽ Toni Kraljević.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je naglasio kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za kraj koji ima dugu tradiciju vinogradarske proizvodnje:
Bilo je šest prijava, to su sve etablirani ljubuški vinari koji su dali najbolje ponude. Mi imamo Udrugu vinara koja je, uvjeren sam, najbolja u BiH i koja je koordinirala sa svojim članovima i svi koji su aplicirali dobili su od 4 do 6 hektara zemljišta, dodaje Markotić.

Grad Ljubuški i domaći vinari oživljavaju vinogradarstvo na Plantaži na najmanje trideset godina, koliko je razdoblje trajanja koncesije.

FTV
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
2
8
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari