Dodaj komentar

Cilj je promocija pčelarstva u Federaciji i jačanje saveza

Na nedavnoj skupštini Saveza pčelara Federacije Slaven Kordić izabran je za predsjednika, a za dopredsjednika saveza imenovan je Nevenko Šarac iz Ljubuškog, a u Upravni odbor, pored predsjednika i dopredsjednika izabrani su Zdravko Konjevod iz Neuma, Tomislav Boras iz Ljubuškog i Marinko Soče iz Čapljine.

U Nadzorni odbor izabrani su Tiho Dugandžić - Čapljina, Ivica Herceg - Ljubuški i Mato Krmek - Neum. Predsjednik skupštine je Mato Jogunica iz Neuma, a rizničar Robert Bilić iz Ljubuškog.

Čapljinac Slaven Kordić izabran je za predsjednika Saveza pčelara Federacije BiH i tu će dužnost obnašati u sljedeće dvije godine. Kordić ističe da je savez u prethodne dvije godine načinio niz pozitivnih iskoraka koji pčelarstvu i pčelarima osiguravaju povoljniji status. Međutim, smatra da su pred njima još brojne zadaće.

Promocija pčelarstva

Kao najznačajnija aktivnost na kojoj bi se u idućem razdoblju trebalo raditi, navodi Kordić, jest promicanje značaja pčelarstva. ''Pčelarstvo se zbog velikog značaja, ne samo za proizvodnju meda, propolisa i drugih proizvoda, nego i zbog velike uloge u prirodnom oprašivanju biljnih kultura, osobito voćaka, potiče u cijelom svijetu'', kaže on dodajući da se kod nas to još uvijek nedovoljno radi. Navodi da se tek nedavno počelo s poticajima pčelarima. Kaže da su državni poticaji u prošloj godini stigli u pravo vrijeme jer je 2007. bila osobito teška zbog suše i brojnih požara te je ishrana pčela time bila znatno smanjena. ''Većina pčelara je pozdravila odluku da se poticaji dodjeljuju po košnici", kaže Kordić.

Novi članovi Saveza pčelara

Osim promocije, novi predsjednik Saveza pčelara kaže da će raditi na proširenju saveza. U protekle dvije godine savez je okupio 250 pčelara na području općina Čapljina, Neum i Ljubuški. Oni imaju oko 11.000 pčelinjih zajednica i proizvedu godišnje respektabilnih 300 tona najkvalitetnijeg hercegovačkog meda. ''Bio sam prisutan na skupštinama svih udruženja koja čine savez i mogu reći da su vrlo kvalitetno pripremljene, što govori o dobrom radu udruga pčelara'', smatra on. Kaže da su ga pozvali iz udruge Broćanska kadulja iz Čitluka, koja će uskoro postati članica saveza, a u tijeku su razgovori s još nekoliko udruga pčelara koje najavljuju pridruženje savezu. Kaže da su u dosadašnjem radu dobili značajnu potporu Federalnog ministarstva poljoprivrede, USAID-ova projekta LAMP, Veterinarskog zavoda u Mostaru, kao i općina Ljubuški, Čapljina, Neum i Čitluk.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
7
8
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari