Dodaj komentar

Je li potrebno nositi masku i nakon cijepljenja?

ljubuski.info

Cijepljenje protiv koronavirusa počela je u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, dok se očekuje početak masovne imunizacije i u Sarajevu. Prioritet su građani stariji od 75 godine.

S dolaskom imunizacije, nametnulo i pitanje - hoće li primanje cjepiva protiv COVID-19 značiti i prestanak nošenja maski u zatvorenim i otvorenim prostorijama?

Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Andrea Jurić, epidemiologinja te direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, suglasne su u jednom - maske su neophodne i nakon cijepljenje, a objasnile su i zašto.
Bitno je nositi masku nakon prve i druge doze cjepiva jer imunitet ne dobijete instant. Nakon prve doze, naš imunitet polako podiže se, prepoznaje taj antigen, odnosno polup, ovisno od cjepiva koje smo primili, pojasnila je Jurić.

Napominje kako se naša antitijela probude upravo nakon prve doze.
Međutim, ne u tolikoj količini da bi zapravo bilo efikasno. Tek nakon druge doze, otprilike dva do tri tjedna, mi možemo smatrati da smo zaštićeni. U međuvremenu, potrebno je da nosimo maske - da štitimo i sebe i druge. Individualno je kada ćemo imati zaštitna antitijela, od druge doze - najranije dva do četiri tjedna potrebno je nositi masku, objasnila je Jurić.

Blažević je objasnila i na koji način te od čega nas štite cjepiva protiv koronavirusa.
Nakon što se primi cjepivo, potrebno je minimalno 12 dana da se počne razvijati imunitet. Za sada, jedino što znamo nakon potpune imunizacije bilo kojom od odabranih trenutačnih cjepiva protiv COVID-a, jeste da ona štiti od teških oblika bolesti i djelomično štite od bilo kojih lakših oblika bolesti. Međutim, još uvijek sa sigurnošću ne znamo da li štite od prijenosa virusa sa jedne osobe na drugu, rekla je Blažević.

Pojašnjava da, iako je osoba cijepljena- svejedno može sadržavati virus i prenijeti ga na druge osobe.
To je razlog zašto preporučamo nošenje maski nakon primanja jedne ili dvije doze cjepiva. Ne preporučamo prestanak nošenja maski. Ne znamo da li se virus i dalje može prenijeti. Neka istraživanja pokazuju da se smanjuje ta mogućnost, ali još uvijek ne znamo sa sigurnošću. Dok to ne budemo znali, i dalje preporučamo da sve osobe, cijepljene ili ne, i dalje nose maske, zaključila je Blažević.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
6
6
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari