Dodaj komentar

Lijekovi protiv Covida-19 u BiH skupi i teško dostupni

ljubuski.info

Ampularni lijek Clexane, mnogima neophodan u liječenju Covida-19, nije lako dostupan. Farmaceuti pojašnjavaju da kompanija "Sanofi" koja ga proizvodi, s obzirom na veliku potražnju, nije u mogućnosti osigurati tražene količine. Ipak u Javnoj upravi Apoteke Sarajevo očekuju isporuku Clexane i Fragmin ampula.

Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je brojnih oboljelih od COVID-a 19. Veliki broj i u te svrhe traže veze i vezice, ali što s onima koji ih nemaju, onima koji su ostali bez posla zbog pandemije i ne mogu ih sebi ni priuštiti?

Naročita potražnja je za Kleksan ampulama, za mnoge nužne u liječenju ove bolesti. Iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo poručuju da unatoč nestašici ovog lijeka kontinuirano opskrbljuju Domove zdravlja i ljekarne.
U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim lijekarnama i lijekarnama uz kovid ambulante, kao i distribuirana određena količina prema zdravstvenim ustanovama. Apoteke Sarajevo u narednom periodu očekuju isporuku Kleksan i Fragmin ampula, ističe Lejla Spaho iz JU Apoteke Sarajevo.

Očitu nestašicu Clexane potvrđuju i u drugim ljekarnama.
Nemamo već duže vrijeme. Onaj od 0,8 jedna terapija je sigurno dobrih 150 KM, ali isto tako imamo informaciju iz našeg zavoda da se s računom, oni to refundiraju, kaže Zdravka Gvoždžar, direktorica ljekarne u Sarajevu.

Da su lijekovi nedostupni i skupi tvrde i građani. Kako kažu, svi su preskupi, posebno u doba pandemije i krize.

Od kolikog značaja je terapija Clexanom pojašnjavaju u Komori magistara farmacije Federacije BiH.
Uloga tog lijeka je da spriječi agregaciju trombocita i da preventivno djeluje u smislu da ne dopušta stvaranje tih krvnih ugrušaka koji mogu biti uzrok smrtnosti, ili srčanog ili moždanog udara, poručuju iz Komore.

 
BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
7
7
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari