Dodaj komentar

Rupu u proračunu pune borbom protiv šverca, ali "crno tržište" i dalje cvjeta

ljubuski.info

U nepuna tri mjeseca ove godine u nekoliko akcija više nadležnih institucija diljem BiH zaplijenjene su cigarete i duhan u vrijednosti od gotovo 3 milijuna KM, što je 50 posto više od ukupne vrijednosti zapljena tih proizvoda čitave prošle godine. Ako bi nastavila tim tempom do kraja godine, država bi zaplijenila gotovo 6 puta više švercanih duhanskih proizvoda nego prošle godine, što upućuje na početak ozbiljne namjere borbe protiv šverca, kao jednog od najvećih gospodarskih problema u BiH.

U okviru akcije "Trocadero", koju je proveo MUP Republike Srpske početkom ožujka, pronađeno je i oduzeto 192.500 kutija cigareta bez trošarinske marke u vrijednosti 1,05 milijuna KM, a samo nekoliko dana prije na granici s BiH zaustavljen je kamion u kojem se nalazilo 585 kartonskih kutija s 292.000 kutija cigareta, čija je vrijednost viša od 1,6 milijuna KM. Ova zapljena na granici jedna je od najvećih u posljednjih desetak godina.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruge ekonomista SWOT, nedavno je rekao kako posljednje velike zapljene govore o razmjerima "crnog tržišta", ali i o većem angažmanu institucija u suzbijanju "crnog tržišta" jer su prihodi proračuna na svim razinama pali.
Stotine milijuna maraka manje u proračunu po osnovi trošarine na duhan i duhanske proizvode sigurno je dodatno alarmiralo kontrolna tijela pa su učestale takve akcije - rekao Grabovac.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i SIPA za sada najaktivnije provode akcije zapljena. Do prije nekoliko mjeseci Uprava za neizravno oporezivanje BiH praktički je bila jedina institucija koja se hvatala ukoštac s krijumčarima duhana. Miro Džakula, ravnatelj UNO-a, nedavno je kazao kako bi bilo dobro da se entitetske institucije i tržišne inspekcije koje su zadužene za otklanjanje rada 'na crno' i oduzimanje roba bez podrijetla uključe u te aktivnosti.

Odnedavno sve se aktivnije uključuju institucije poput SIPA-e, Granične službe, raznih inspektorata i policijskih uprava, što se odmah vidi na rezultatima zapljena.

Iz SIPA-e, jedne od policijskih agencija koja je uključena u suzbijanje šverca, poručuju da im je borba protiv ovog problema jedan od prioriteta u radu. Ponovno su ukazali na iznimno zabrinjavajući podatak, a to je da, prema relevantnim procjenama, Bosna i Hercegovina izgubi čitav jedan proračun zbog neplaćenih trošarina na duhan i duhanske proizvode.

Osvrnuli su se na količine koje su oduzeli samo prošle godine.
Samo u protekloj godini SIPA je otkrila i privremeno oduzela 28.174 kutije cigareta bez trošarinskih maraka, 32.400 komada ručno punjenih cigareta, 727 kilograma rezanog duhana i 420 kilograma duhana u listu, a na koje nisu bile plaćene trošarine - istaknuli su i dodali da su zaplijenjene količine vjerojatno mnogo veće jer na tome rade i druge policijske agencije.

Iz SIPA-e su poručili da imaju, kako su naveli, izuzetno dobru suradnju s drugim agencijama i drugim nadležnim institucijama, među kojima je prvenstveno Uprava za neizravno oporezivanje (UNO). Napomenuli su kako se samo dobrom suradnjom među institucijama može učinkovito suzbijati "crno tržište". Iz svega je očito da se institucije tek bude iako bi borba protiv "crnog tržišta" duhana i duhanskih prerađevina trebala biti prioritet.

Svi su suglasni, treba mijenjati i trošarinsku politiku jer ona trenutačno gura građane na "crno tržište".

Ekonomist Faruk Hadžić pozdravio je aktivnosti države protiv šverca, ali je ponovio kako to nije jedino dovoljno rješenje. Zbog toga je ponovno podcrtao važnost optimalne visine trošarine. Potrebno je istaći kako BiH ima jednu od najviših trošarinskih stopa na ove proizvode u Europi s obzirom na kupovnu moć građana.
Zbog visoke razine trošarina i visoke razlike u cijenama na zakonitom i "crnom tržištu", jačat će, a ne smanjivati se udio onih koji prodaju i kupuju na takvom tržištu. Velika razlika u cijenama ujedno znači i veću priliku za veliku zaradu na nezakonitom tržištu. Kada dođe do smanjivanja trošarina na optimalnu razinu, gdje će biti vrlo male razlike u cijenama na zakonitom i nezakonitom tržištu, uz nastavak jačeg inspekcijskog nadzora, mnogi će sami odustati od plasmana takvih proizvoda jer su rizici daleko veći od koristi koje bi mogli zaraditi - stava je Hadžić.

Bez obzira na sve veće zapljene duhana i duhanskih proizvoda, izgleda kako se "crno tržište" ovih proizvoda ne smanjuje. Procjene govore da je "crno tržište" veće od zakonitog tržišta duhanskih proizvoda, po čemu je BiH jedinstvena u svijetu. Iako su zapljene izuzetno važne za suzbijanje "crnog tržišta", jednako kao i kontrola uvoza, važna je i trošarinska politika kojom će se omogućiti kupnja legalnih cigareta, a tu je država na potezu.•

Zbog visoke razine trošarina i visoke razlike u cijenama na zakonitom i "crnom tržištu", jačat će, a ne smanjivati se udio onih koji prodaju i kupuju na takvom tržištu. Velika razlika u cijenama ujedno znači i veću priliku za veliku zaradu na nezakonitom tržištu.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
8
6
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari