Dodaj komentar

Koliko su pouzdani kućni testovi na koronavirus?

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini već nekoliko dana građanima su na raspolaganju testovi na koronavirus- za kućnu upotrebu. U samo 15 minuta trebali bi dati rezultate. No, koliko su pouzdani i kakvu ulogu će imati kada bris ne uzima profesionalno medicinsko osoblje?

Dvije su vrste testova na koronavirus koje možemo uraditi kod kuće. Jedan od njih je antigenski koji nam pokazuje je li netko zaražen ili nije. Druga vrsta testa pokazuje je li netko bio u dodiru s oboljelim i je li prebolio virus.

Testovi su dostupni u ljekarnamana bh. tržištu, a u pojedinim se tek očekuje njihov dolazak. Cijene se kreću od 20 do 30 maraka. Iako jednostavni za korištenje mikrobiolozi i virusolozi za testiranje savjetuju liječnički nadzor nad potencijalno pozitivnim pacijentima.

Stihijsku prodaju testova, da ih može svako uzeti kao neki suplement ili vitamin u ovom trenutku ne bih preporučivao dok mi ne bismo napravili strategiju upotrebe ovih testova u kućnim uvjetima. Također se mora voditi računa o biosigurnosti, o mogućnosti da ste sami kada uzimate uzorak, da taj prostor dezinficirate, jer postoji mogućnost da virus negdje ostane pa da se inficirate, kaže prof. dr. med. sci. Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije i šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

Ovakav način testiranja može biti siguran ako se pravilno koristi. Praksa je pokazala kako brzi antigenski testovi imaju osjetljivost u vremenskom okviru od pet dana od početka pojavljivanja simptoma. U suprotnom, njihova vrijednost se znatno smanjuje te je velika vjerojatnoća kako rezultat neće biti točan. U slučaju testiranja kod kuće ne postoji kontrola epidemiološke službe, tvrdi naša sugovornica. Stoga, treba biti posebno oprezan.
Postoji rizik od toga da se uzorak ne uzme pravilno, većina misli da je to samo bris nosa, malo protrlja i misli to je to, postoje i greške koje se mogu prilikom stavljanja uzorka na kaseticu da se ne pokaže kontrolna linija i većina ljudi će onda misliti da im je test negativan, kaže Lejla Hasanbegović, doktor zdravstvenih nauka iz oblasti medicinsko laboratorijske dijagnostike.

Ovakvi antigenski testovi se već primjenjuju u Njemačkoj, SAD-u, Austriji, a moguće ih je kupiti uz liječnički recept i doplatu od oko 25 eura. Još nije istraženo hoće li kućni testovi biti budućnost. Dok jedni tvrde kako bi mogli biti šansa za veću slobodu usred pandemije, drugi upozoravaju - ništa bez liječničkog nadzora.

 
BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
7
8
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari