Dodaj komentar

Ljubušacima potvrđena optužnica zbog krađe s arheološkog nalazišta

ljubuski.info

Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu protiv S.M. (48), J.D. (53) i D.M. (23) iz Ljubuškog, koja ih tereti da su lani s arheološkog nalazišta u Tomislavgradu uz pomoć detektora metala pronašli i iskopali razne povijesne predmete koji potječu iz rimskog republikanskog razdoblja 1. i 2. stoljeća prije Krista.

Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije u Livnu tereti ih za počinjenje kaznenih djela teška krađa.

Kako se navodi u optužnici, terete ih da su 20. prosinca 2020. godine s arheološkog nalazišta na lokalitetu Lib u Tomislavgradu uzeli i za sebe prisvojili pokretne stvari od naročitog povijesnog značenja.

Prema optužnici, oni su uz pomoć detektora metala u zemlji pronašli i iskopali razne povijesne artefakte, bojne projektile, strelice, olovna zrna od praćke, fibule, zakovice, čavle i druge predmete koji potječu iz rimskog republikanskog razdoblja iz 1. i 2. stoljeća prije Krista, a te predmete su namjeravali zadržati za sebe.

Optužene su, po dojavi da se na arheološkom lokalitetu bez dopuštenja nadležnih tijela vrše iskapanja, otkrili pripadnici PU Tomislavgrad.

Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika od 4. studenog 2015. povijesna gradina Lib se nalazi na listi kulturno-povijesnih dobara koja se nalaze pod režimom zaštite iz članka V stavak 3. Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u optužnici.

Ročište u kaznenom predmetu protiv optuženih u Općinskom sudu u Livnu je zakazano za 9. travnja.

Prema informacijama iz istrage, policija je tada reagirala po prijavi da nepoznate osobe obavljaju nezakonito iskapanje na lokalitetu Lib, a izlaskom na teren policija je u automobilu Nissan pronašla tri osobe i određen broj iskopanih arheoloških predmeta.

Tada je Stipan Dilber, arheolog i kustos Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" kazao da pronađeni predmeti potječu iz rimskog razdoblja i da su od neprocjenjive vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

Kako je tada rekao, tim činom urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturno-povijesna baština.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
6
2
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari