Dodaj komentar

Bez kazni za političku korupciju

ljubuski.info

Vlasti u BiH slučajeve korupcije u kojima se sumnja na umiješanost političara ne vide kao ozbiljan problem i zakone koji se bave ovom oblašću ne implementiraju na učinkovit način, navedeno je u izvješću State departmenta o ljudskim pravima za BiH u prošloj godini.

Ističu kako sudovi ne procesuiraju slučajeve visoke korupcije, a i ako dođe do sudskih presuda, obično su uvjetne.
Dužnosnici su često nekažnjeno umiješani u koruptivne aktivnosti, a korupcija je i dalje prisutna u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno prisutna u sektorima zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, lokalnoj upravi, kao i pri procedurama javne administracije, istaknuto je u izvješću.

Ističu kako je politički pritisak najprisutnija metoda za sprječavanje primjene mehanizama za istraživanje i kažnjavanje zloporaba i korupcije.

Promatrači smatraju kako je policijska zloporaba ovlaštenja raširena pojava, a stalno su prisutna izvješća o korupciji unutar državnih i entitetskih sigurnosnih službi. Tijekom cijele godine, uglavnom uz pomoć međunarodne zajednice, vlasti su omogućile obuku policijskim i sigurnosi snagama kako bi se spriječile zloporabe i korupcija i promoviralo poštivanje ljudskih prava, istaknuto je u ovom izvješću. Napomenuto je i kako policijski službenici raspolažu priručnicima u kojima se nalaze komponente koje govore o ovim temama.

Što se tiče zloporaba ovlasti, istaknuto je kako su u 2020. zabilježeni slučajevi da su pripadnici sigurnosnih agencija zlorabili ovlasti.
U oba entiteta i Brčko distriktu su istraživani navodi o policijskim zloporabama, izrečene su administrativne sankcije, a predmeti proslijeđeni tužiteljstva. S obzirom na to da nema podataka o ishodima ovih slučajeva, promatrači smatraju kako je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena pojava, naglasili su oni u izvješću.

U prošloj godini je, kako su istaknuli, u više navrata došlo do ometanja rada novinara, a zabilježeni su slučajevi ograničavanja pristupa informacija za medije, posebno tijekom trajanja pandemije.
Savjet za tisak, koji radi kao samoregulirajuće tijelo za medije-članice, registrirano je 231 žalbu zbog govora mržnje, od čega se 223 odnose na online medije, istaknuto je. Od ukupnog broja, 194 primjera govora mržnje zabilježeni su u sekciji komentara.

Nastavljaju se politički i financijski pritisci na medije. Negativni ekonomski efekti zbog pandemije su erodirali financijsku stabilnost medija širom zemlje, što ih je učinilo ranjivijim za vanjske pritiske, istaknuto je.

Pojedini dužnosnici, kako je istaknuto, novinare prozivaju izdajnicima ili ih etiketiraju kako bi ih diskreditirali. Kao jedan od primjera, navedeno je priopćenje Tužiteljstva BiH da će tužiti novinare koji su kritizirali njihov rad, uz napomenu da najava tužbe nije rezultirala pravnim akcijama.

I u prošloj godini bilo je prijetnji novinarima, a naveli su primjer prijetnji novinarki Vanji Stokić iz Banja Luke, kojoj je priječeno odsjecanjem glave, a napomenuto je i da je nastavljeno suđenje za pokušaj ubojstva novinara Vladimira Kovačevića.

NN
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
6
4
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari