Dodaj komentar

Većina antivakserskih glasina na internetu potječe od samo 12 osoba

ljubuski.info

Čak 73 posto sadržaja protivnika cijepljenja na Facebooku povezano je samo s 12 osoba koje objavljuju i dijele dezinformacije o cjepivima.

Iako društvene mreže i druge platforme pokušavaju stati na kraj širenju lažnih vijesti i dezinformacija, pokazalo se kako je jako teško, odnosno gotovo nemoguće zaustaviti objavljivanje i dijeljenje takvog sadržaja na internetu.

Iznimno je zanimljivo da često takve glasine i lažne vijesti koje se brzo šire mrežom i koje na kraju imaju doseg od više milijuna ili desetaka milijuna korisnika potječu od vrlo malog broja izvora. U slučaju širenja antivakserskog sadržaja konkretno se radi o, vjerovali ili ne, samo - 12 osoba.

Dakle, ako ste naišli na takve antivakserske informacije koje se masovno dijele internetom i društvenim mrežama, odnosno sadržaj koji objavljuju protivnici cijepljenja, vjerojatno je da je za taj sadržaj zaslužna neka od tih 12 osoba.

Tako je bar pokazalo istraživanje Centra za borbu protiv digitalne mržnje - proučavanjem objava na internetu došli su do zaključka da je upravo jako mali broj "influencera antivakserskog pokreta" zaslužan za širenje do 65 posto negativnih informacija o cijepljenju na Facebooku i Twitteru.

Na Facebooku su te brojke još izraženije - čak 73 posto antivakserskog sadržaja potječe od tih istih 12 osoba.

Centar je istraživanje proveo u razdoblju između početka veljače i 16. ožujka te su analizirali sadržaj koji je objavljen ili podijeljen više od 800 tisuća puta. Najistaknutiji protivnik cijepljenja čiji se sadržaj najviše dijeli jest Joseph Mercola, promotor alternativne medicine koji na svom biznisu prodaje tretmana i suplemenata okreće milijune dolara.

Zanimljivo je da se među popularnim antivakserima nalazi i Robert F. Kennedy Jr. (nećak Johna F. Kennedyja), koji je već izbačen s Instagrama zbog širenja dezinformacija, no i dalje objavljuje na Facebooku i Twitteru.

Na problem širenja lažnih informacija o cjepivima ovaj su tjedan upozorili i američki državni odvjetnici te su pozvali Facebook i Twitter na žustriju akciju i brisanje profila preko kojih se širi antivakserski sadržaj zahvaljujući kojem je smanjeno povjerenje građana prema cjepivima.

dnevnik.hr
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
7
9
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari