Dodaj komentar

Prepucavanje Barbarića i Raspudića u Hrvatskom saboru

ljubuski.info

Zastupnici HDZ-a BiH i MOST-a Nevenko Barbarić i Nino Raspudić, zaratili su danas u Hrvatskom saboru u kojem se raspravljalo o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije Zakona o odnosim s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019., a među šest programa potpore, posebno je važan onaj za Hrvate u BiH, a za koji je RH izdvojila 25,8 milijuna kuna, kroz 89 programa i projekata.

Nekadašnji načelnik Ljubuškog rekao je kako tražimo povrat na izvorni Daytonski mirovni sporazum i sve ono što smo tada imali.
Nametnute izmjene situaciju su dovele do apsurda. Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva nelegitimni predstavnik biran tri puta. Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema - neovisno o izbornom rezultatu - kontroliraju i imaju 15 od 17 zastupnika u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu, rekao je Barbarić.

Raspudić mu je odgovorio kako je sve dobro rekao i da se slaže sa svime. No, prozvao ga je za šizofrenu politiku.
Zbunjuje me činjenica da održavate većinu Andreja Plenkovića koja je iznjedrila, lobirala, gurnula Mariju Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, a koje eksplicitno sada radi na dokidanju konstitutivnosti naroda BiH. Jeste li uvjereni koliko je shizofrena Vaša pozicija. Kojem Barbariću da vjerujem? Ovome koji kaže da Hrvatska čvrsto treba braniti konstitutivnost Hrvata u BiH ili ovome koji održava Plenkovićevu većinu čija nam 'Marija Burić Perjanica' šalje sramotan odgovor u kojemu nam uopće nije odgovorila na naš upit... Izabrani ste iz 11. izborne jedinice, golemom većinom glasova Hrvata iz BiH. Imate li odgovornost prema tim ljudima?, upitao je Raspudić.

Poručio mu je da prijeđe na hrvatsku stranu te da ne bude dio stroja koji defitnitivni grobar Hrvata u BiH.

Barbarić mu je rekao kako nije ni približno korektan kada proziva stroj iz 11. izborne jedinice.
Bili ste na Odboru i svjesno te zanemarili odgovor koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova... Osobno bih volio da je odgovor spomenute tajnice Vijeća Europe bio korektniji i sadržajniji, no nije. Ja sam izabran u 11. izbornoj jedinici na listi HDZ-a i - ma koliko se trudili Vi i dio medija da banalizira naš rad - sada može o tome tko je koliko doprinio opstanku Hrvata i tko je od nas zaslužan za položaj Hrvata u BiH, odgovorio je Barbarić Raspudiću.

Raspudić je potom tražio povredu Poslovnika.
Povreda članka 238. - vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Gospodine Barbarić, 15-20 godina na svoju štetu u hrvatskoj javnosti radim posao kojih je vas pet, a kasnije troje to trebalo raditi u Hrvatskom saboru. Šutili ste, sada šutite kada se izravno podriva konstitutivnost Hrvata u BiH. Dio ste stroja koji podržava Mariju Pejčinović Burić koji očito podržava ovakvu politiku Vijeća Europe, rekao je.

Barbarić je rekao kako Raspudić omalovažava njega kao zastupnika.
Cijelo vrijeme proveo sam u Bosni i Hercegovini, proveo u ratu na prvoj crti. Dok ste vi montirali spomenike Bruce Leeja, ja sam radio spomenike poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, dolazio u RH, zalagao se za svaki projekt i realizirao milijunske iznose projekata međugranične suradnje.-., rekao je.

Raspudić je ponovno zatražio povredu Poslovnika.
Bruce Leejev spomenik u Mostaru kojeg smo radili kao mladi ljudi, kao studenti, je svjetska pozitivna priča - i za Mostar i za Hercegovinu. To što vaša struktura nije bila u stanju 20 godina završiti spomenik hrvatskim braniteljima to je Vaš problem. Danas, 2021. godine, držite štangu politici koja izravno dokida konstitutivnost Hrvata u BiH. Sramite se!, poručio je Raspudić Barbariću.

Barbarić je potom rekao kako Raspudić u nedostatku argumenata vrijeđa i koristi izraze koji nisu primjereni ovom visokom Domu.
Samo ću ponoviti da sam netko tko je proveo cijeli svoj radni životni vijek u Ljubuškom, za razliku od nekih drugih koji popuju što bi i kako to trebalo. Treba živjeti i osjećati onaj narod i potrebe koje su 'dolje', a ne filozofirati, rekao je Barbarić.

 
bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
9
8
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari