Dodaj komentar

Saga o (ne)nabavci cjepiva u FBiH se nastavlja

ljubuski.info

Kako na isporuku "Covax-a" još čekamo, Federacija Bosne i Hercegovine kreće stopama Republike Srpske i u pokušaj izravne nabavke cjepiva.

Na državnoj razini i Ministarstvu civilnih poslova BiH sve je zastalo na pismu namjere, jer traže da entiteti daju suglasnost o odgovornosti i odšteti između BiH i proizvođača cjepiva. I dok se ne nazire početak cijepljenja u Federaciji BiH, postoji opasnost da zbog nepromišljenih izjava naših dužnosnika, menadžment "AstraZenece" tuži BiH.

Kako cjepivo putem "Covax" mehanizma nema, federalna razina prvi put poduzima konkretne korake. Zavod za javno zdravstvo FBiH uputio je poziv veledrogerijama u FBiH da iskažu mogućnost nabavke cjepiva. Nekoliko veledrogerija se javilo na poziv, ali nepoznato je koje.
Zavod za javno zdravstvo FBIH nas je informirao da su obavili određene razgovore s gospodinom Tongom iz 'Sinofarma' i da prema tom razgovoru oni nastavljaju dalje aktivnosti na mogućnost izravne nabavke cjepiva, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Izravna nabavka, iako u ovom trenutku jedino razumno rješenje, zastala je na pismu namjera.
Ispada da je sve zapelo oko nekih pisama i potpisa koji je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost sa strane BiH za transport i čuvanje tih cjepiva, meni malo zvuči nevjerojatno da je sve zapelo na pismu i potpisu, ističe član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ministrica Ankica Gudeljević i dalje se ne želi javno eksponirati i dati odgovore. A znamo, da bi dokumenti bili potpisani Ministarstvo civilnih poslova BiH inzistira na suglasnosti entiteta i Brčko distrikta. BiH mora dati financijska jamstva da će uvjeti čuvanja i distribucije proizvoda od momenta preuzimanja biti odgovarajući. GAVI popratno pismo nije dostavio na vrijeme, ali traženje suglasnosti nižih razina samo odugovlači proces isporuke.

Ministarstvo nije još uvijek dobilo tražene suglasnosti nadležnih vlasti. U ovom trenutku stiglo je pozitivno mišljenje FBiH za zahtjeve GAVI alijanse. Kada budemo imali izjašnjenja nadležnih vlasti, Ministarstvo će postupiti u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom.
Danas smo dostavili suglasnost u vezi s potpisom aneksa ugovora s GAVI-jem i dat ćemo suglasnost vezano za Pfizer cjepiva s obzirom da je na sastanku utvrđeno da određena tehnička pitanja koja je Pfizera imao prije svega ispunjenja i da određeni zahtjevi koji oni postavljaju operativni i logistički ne predstavljaju problem za RS. I taj dopis će danas biti upućen prema MCP, ističe ministar zdravstva RS Alen Šeranić.

I dok čekamo na usuglašavanja, doniranog cjepiva iz Srbije nalaze se u glavnom središtu u Mostaru. Odatle će biti raspoređene ravnomjerno prema županijama, u skladu s planom cjepiva zdravstvenih radnika. Još ćemo pričekati, jer je potrebno odobrenje Agencije za lijekove kako je cjepivo sigurno.

No, upravo zbog izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da su pristigla cjepiva AstraZenece slabijeg kvalitete, menadžment AstraZenece razmišlja o tužbi.
Na jednom neformalnom razgovoru s predstavnikom 'AstraZenece' on je iskazao zabrinutost vezano za jučerašnje izjave iz BiH da se u Indiji praktično prave cjepiva za treće zemlje svijeta, da nisu identične proizvedenim u Velikoj Britaniji, skrenuta je pažnja da izjave tog tipa mogu dovesti do tužbe, kaže direktor "Verlaba" Almir Badnjević.

A posljednjih dana Europska Agencija za lijekove vrši provjere i očekuje se odobrenje ovog cjepiva i na području EU. A bh. vlasti nikako shvatiti kako tempo nabavke diktira tempo cijepljenja u BiH.

 
BHRT
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
1
9
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari